Home » Vem står på din sida vid uppsägning?

Vem står på din sida vid uppsägning?

  • by

Ibland kommer en uppsägning som en blixt från klar himmel. Du trodde att du hade allting under kontroll och att din arbetsgivare var nöjd med ditt arbete. Andra gånger så varslas det lite varstans och de flesta vet att förr eller senare så kommer slaget. Men oavsett varför du blir uppsagd så är det viktigt att veta att någon står på din sida. Speciellt om det inte är gjort på rätt sätt. 

Varje dag så förekommer det uppsägningar som inte är lagligt korrekta. Arbetsgivaren tar sig friheter som hen inte har, eller så är det en fråga om personliga åsikter. I vissa tillfällen så är lagen enkel att tyda. Som när du jobbar med fackliga frågor. Alla har rätt till att ha en facklig allians, och du kan inte förlora jobbet eller bli omplacerad på grund av det. Det samma gäller vid mammaledighet eller andra grundläggande rättigheter som täcks av avtalen. 

Bäst med professionell hjälp

Om du blivit uppsagd och anser att det är fel ska du kontakta en advokat med en gång. Det är bäst att starta upp processen så fort som möjligt medan alla har klart för sig vad som skett. Ibland kan det nämligen vara fråga om muntliga diskussioner med vittnen som ska redogöra vad de hört. Vanligtvis är det en tråkig situation som du vill ha löst så fort som möjligt. Läs mer på https://se.linkedin.com/in/henric-einarsson-50a76480

Med en bra jurist vid din sida kan du välja vilken strategi som är bäst. Ibland kan det vara enklast att lämna anställningen, men ansöka om ersättning. Det är inte så roligt att gå tillbaka till en arbetsplats där du inte känner dig välkommen. Ibland har arbetsgivaren gjort det till en vana att behandla sina anställda lite som de vill. Då kan det vara ännu lättare att vinna fallet eftersom det inte är första gången de blir anmälda. https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/jobbade-som-hastskotare-far-inte-komma.htm har lång erfarenhet och gedigen kunskap inom juridiken.

Flera intressanta fall för juristerna

Nu är det ju inte bara uppsägningar som kräver ordentlig hjälp. Allt oftare uppstår det situationer som är helt nya. Där du måste lära dig nya lagar och tillämpa det hela på ett annorlunda sätt. Bland annat har de flytande gränserna i Europa lett till denna situation. Många driver sin verksamhet med kontor eller klienter i andra länder. Det har gett upphov till ett nytt sätt att handla. 

Men folk köper även både varor och tjänster från hela världen. En del saker som är olagliga i Sverige går att få ordnat någon annanstans. Adoption och surrogatbebisar är ett bra exempel på hur en jurist idag måste ta ställning till helt nya frågeställningar. Det är sant att barnen inte är födda i Sverige men de måste ju få komma in med sina nya föräldrar. Hur det ska gå till är komplicerat men inte omöjligt. Expressen skriver i en artikel om hur jurister ofta får arbeta på mycket svåra fall.

Uppsägningar, internationella frågor samt jämställdhet

En fråga som länge intresserat jurister av olika slag är jämställdheten. Den är nära kopplad till uppsägningar och andra rättigheter för de anställda. Principen bakom båda fallen är ju att ingen ska bli orättvist behandlad. En intressant utveckling är därför det faktum att allt fler kvinnor väljer yrken som traditionell varit dominerade av män. Och vice versa, som ju kan ses framför allt inom vården. 

Realtid skriver här om att rekordmånga kvinnor väljer juristyrket. Det är för många en fantastisk utveckling av flera olika orsaker. Inte bara det att kvinnor ska kunna göra precis det de vill, att de är minst lika intelligenta som männen och därför klarar av det mesta. Men med flera kvinnor som jobbar inom rättsväsendet blir det lättare att hitta någon som verkligen förstår din situation. Som inte bara tror på det ur en laglig synvinkel, även om det kanske är det viktigaste. Många kvinnor har diskriminerats på olika sätt. Det är vanligare än de flesta tror att dina arbetsuppgifter förändrats efter en mammaledighet. En kvinnlig jurist har ofta lättare att identifiera sig med klienten i liknande situationer. 

Jurister som hjälper till vid uppsägning

Du ska alltså inte bara acceptera en uppsägning och gå vidare. I alla fall inte med en gång, utan att först se vilka valmöjligheter du har. Om det hela har gått till på ett felaktigt sätt kan du ha rätt till ersättning. Kontakta en jurist och se vad som kan göras åt fallet. De kommer att ge dig chansen till olika lösningar som du sedan kan väga för-och nackdelarna med. Det handlar ju inte om hämnd utan om en rättvis behandling.

Det finns mycket att göra för en jurist. Trots att många avtal och lagar ska reglera arbetsmarknaden så är det vanligt att det inte följs som det ska. Här gäller det att kunna lagarna och veta hur de ska tillämpas. När det lönar sig att gå till rättegång eller på annat sätt få till en uppgörelse. Varje fall har sina egna säregna sidor, vilket gör jobbet ännu mer intressant. Speciellt för en jurist som aldrig glömmer att det handlar om människors liv och känslor. 

Hjälp av bra jurister

Det finns många situationer som kräver en fackman. Någon som kan lagen och som kan tyda den för dig. Som ger dig råd för att spara pengar eller undvika vissa onödiga skatter. En väl informerad person som står vid din sida om du blir uppsagd. Du behöver aldrig vara ensam om att möta världen och alla dess lagar. 

Leave a Reply