Home » Veden levererad ända hem

Veden levererad ända hem

  • by

Det är många som tycker om att elda med ved, och som skulle vilja satsa lite mer på det. Till att börja med kanske det bara handlar om att ha en liten brasa i vardagsrummet, en öppen eldstad för att sitta och njuta. Men i längden kan det löna sig att installera en ordentlig braskamin och värma upp hela huset med ved. Bara man slapp bära den själv.

63-5-vedleveransLösningen är naturligtvis att beställa sin ved från en leverantör som kör den ända hem, så man slipper det där jobbiga med att lasta dragkärran och sedan lasta ur. Om veden kommer hela vägen hem så slipper man ett stort arbetsmoment, ett som kanske till och med hindrar många från att använda ved i den utsträckning de skulle vilja.

Fördelarna med att elda med ved

Det finns många fördelar med att använda just ved för att både värma upp hemmet och skapa lite trivsel. Dels är det ett billigt bränsle, Sverige är fullt av skog som behöver gallras och ta om hand. Men samtidigt så är det också förnybart, det är en energikälla som potentiellt aldrig behöver ta slut. Detta är för många en bra anledning till att byta från olja till ved. Genom att få veden levererad till hemmet så kan man uppfylla sin dröm om att få värna om miljö och natur. Be att få tala med Anders på SweVed för leverans av björkved i Karlsoga.

Just björkved är en av de mer populära sorterna, det brinner bra och länge. Barrträd har en tendens att skjuta ut glödande små korn, men är alldeles utmärkt till att tända brasan med eftersom de brinner fort. Björkved å andra sidan är tung, så man får ut mer värme och energi från varje klabbe. Men sedan finns det ju också ett lite billigare alternativ med blandved, mycket bra men kanske inte lika lång bränntid som björk.

Bor du i Kumla kan de köra ut björkveden hem till dig. Detta är en tjänst som betyder mycket, för att kånka allt för mycket på ved kan vara jobbigt. Många sliter med olika ryggskador eller problem, eller så är man helt enkelt för gammal för att bära ved. Genom att få den hemkörd så minskar arbetsbördan avsevärt, och det är ofta inte så svårt att få hjälp med att stapla den ordentligt i vedskjulet. En del väljer att ha ett par års förbrukning av ved, en stapel som ligger och torkar och en annan som är torr nog för att användas i år. Likaså om du behöver björkved utkörd till Nora.

Elda på bästa sätt

Bra ved brinner ordentligt, inte för fort men lagom. Med de rätta träslagen kan man få ut bra mycket av en vedklabbe, och behöver därmed inte lägga på så mycket. Men även om det är riktigt kallt ute ska man vara försiktig med hur mycket ved som läggs i kaminen. Det blir inte varmare för att man överdriver, men däremot så kan det leda till bränder. Med bra ved kommer hemmet att hålla sig varmt vid en jämn eldning, oavsett hur kallt det är ute.

En bra skorsten och tillhörande fläkt kan göra det lättare att tända i spisen eller kaminen. De förhindrar rök från att komma in i rummet, något som kan vara både störande och farligt. Det allra bästa är att tända med tunna stickor av trä, att undvika kemikalier eller tändvätskor så mycket som möjligt. Kanske lite tidningspapper för att man komma igång, men efter ett tag så kan man sin kamin och vet hur den ska tändas på bästa sätt. Under vintern kanske den är igång så gott som hela tiden, så att hemmet inte avkyls för mycket.

Det är bra att elda med ved, speciellt om man väljer en leverantör som är certifierad. Att få den hemkörd till stugan kan vara avgörande för att man ska klara av att fortsätta med sin vedeldning, något som är viktigt för ett flertal. Det finns få saker som kan ge så mycket glädje och trivsel, samtidigt som det är nyttigt för uppvärmningen, som en brasa. Att elda med ved är inte alls jobbigt om man har allt till hands.

Vedeldning in i framtiden

Ved är verkligen ett framtidsbränsle, det är bra för miljön och bidrar till att naturen återhämtar sig. Med bra gallring och återplantering så kommer de svenska skogarna att hålla sig friska och sunda. Närmiljön drar också nytta av vedeldning, det förorenar inte och är en behaglig källa till värme. Det blir så mycket lättare när man får veden hemkörd, och speciellt om man kan välja längd och storlek på klabbarna. Alla har olika behov och kaminer, så att få dem i rätt längd kan vara nog så viktigt. Att elda med ved är trevligt, det bidrar till en bättre miljö och minskar även föroreningarna.

Leave a Reply