Home » Undvik de vanligaste misstagen med tjänstebil 

Undvik de vanligaste misstagen med tjänstebil 

  • by

119-6-1-tjanstebil-undvik-misstag

Inom vissa yrken så är det grundläggande att ha en bil. Du måste köra varje dag eller kanske tillbringa flera mil på vägarna runt om i landet. Samtidigt så låter många arbetsgivare sina anställda använda tjänstebilen privat, bland annat för att ta sig till och från jobbet.

Naturligtvis är allt detta omgärdat med regler och skatter. Därför ska du vara försiktig när du har tjänstebil, och undgå några av de allra vanligaste misstagen. Bland annat gäller det att se om det verkligen lönar sig och vilken bil som kan vara den allra bästa att köpa. Planera allt noga redan från början och väg alla för-och nackdelar mot varandra.

Förmåner som kostar pengar

Helt klart är det skönt att kunna ha en bil. Det öppnar upp en rad med möjligheter och kan göra livet mycket lättare. I de större städerna finns det ofta bra offentliga kommunikationer, men detta är inte alltid fallet i glesbygden eller förorterna. När då chefen säger att du kan ta med dig bilen hem så känns det riktigt bra.

Samtidigt ska du vara medveten om hur mycket denna bil kostar dig. För du kommer att beskattas. Som med alla andra större förmåner så finns det tydliga riktlinjer inom detta område. Men detta ska inte skrämma bort dig. Det kan ändå löna sig att ha en förmånsbil. Det viktiga är dock att vara väl informerad så att du inte får några obehagliga överraskningar. Här kan du läsa mer om fördelarna med en förmånsbil som du använder i tjänsten.

Sär du beräknar din inkomst och de förmåner du har ska du också ta med skatterna. Allt sammanlagt kommer att ge dig en bättre översikt av din ekonomi och vilka utgifter du kan förvänta dig. Om det känns allt för komplicerat är det bäst att be om hjälp att reda ut begreppen. Det finns kompetent personal som jobbar med detta varje dag och vet exakt vad som gäller för förmånsbilar. Säljarnas Riksförbunds hemsida är www.saljarnas.se.

Skaffa ny tjänstebil

En del företag har ett antal bilar till förfogande för sina anställda. Mindre verksamheter kanske bara har en som alla får dela. Men vartefter som det blir fler och fler så uppstår frågan vilken bil som du ska köpa. Det kan vara lätt att välja bil efter vem som ska använda den. En feminin eller maskulin färg och modell till exempel. Men det kan vara ett val som blir dyrt vid ett senare tillfälle. Bilen kanske ska användas av någon annan, det är ju trots allt fråga om en tjänstebil och inte ett privat fordon. Eller så är det dags att sälja den, och då kommer andrahandsvärdet in i bilden. Dagens Industri rapporterar här om nya skatteregler för tjänstebilen.

Så återigen kommer du tillbaka till planering och information. Redan innan tjänstebilen köps in kan det vara bra att se lite närmare på skatter och regler. Samt hur andra har tacklat valet av att skaffa tjänstebil. Du kan lära dig från andras misstag och undvika att slösa med resurserna. Att driva ett företag kostar pengar, det kan man aldrig komma ifrån. Men du behöver inte lägga ut något i onödan om du gör en väl avvägd ekonomisk kalkyl. Så undviker du de vanligaste misstagen när du väljer tjänstebil. Läs mer om allt du behöver veta i den här artikeln från Veckans Affärer.

Köra bil i tjänsten

Allt fler försöker dra ner på bilkörandet. Både privat och i tjänsten. Man är orolig för miljön, och så finns det flera alternativ för kundkontakt nu för tiden. Som en del av detta har ett antal företag valt att köpa elbilar eller i alla fall byta ut de gamla modellerna mot nya mer miljövänliga. Staten ger subventioner och avdrag för att uppmuntra denna trend, vilket gör det lättare rent ekonomiskt.

Ofta går det inte att undvika att åka bil. Det är ett av de bästa sätten att ta sig fram på kort tid och samtidigt ha all utrustning till hands. Ibland får du balansera den ekonomiska faktorn, miljöfaktorn och det faktum att tid är pengar. För att inte tala om vad som är bekvämast för den som utför jobbet. Med skatter och avgifter uppepå kan det bli en riktig djungel. Så överlåt åt proffsen att beräkna kostnader och ge dig en uppställning som du kan förstå. Be om hjälp och se till att vara ordentligt informerad.

119-6-2-tjanstebil-basta-valet

Förmånsbilar och tjänstebilar

Det finns listor på vilka tjänstebilar som är bäst eller mest populära. Eftersom räntorna ligger så lågt så lönar det sig bättre att skaffa tjänstebil nu, och ofta så byts de ju ut efter bara några år. Högst på listan ligger en Mercedes, de är sköna att köra och företagen har ett speciellt pris. Sedan följer flera bra och bekväma bilar som Mitsubishi och BMW, tätt följda av elbilarna.

Det går att kombinera komfort med miljö, något som flera av de moderna bilarna visar upp. Så när du väljer tjänstebil så kan du få något som både fungerar väl i vardagen men också har et högt återförsäljningsvärde. Det lönar sig ju ofta att byta förmånsbil regelbundet, att alltid vara uppdaterad. De ska fungera väl så att företaget slipper utgifter med reparationer och hyrbilar, för att inte tala om inställda kundmöten. För poängen med en tjänstebil, vare sig den används som förmånsbil också eller inte, är ju att underlätta arbetet. När allt flyter på som det ska så går företaget framåt, så undvik misstag när du väljer tjänstebil.

Leave a Reply