Home » Tekniska hundar som är till nytta

Tekniska hundar som är till nytta

  • by

Att ha hund är en välsignelse i många avseenden. Du har sällskap, får kärlek och lojalitet. Samt en ganska stor portion med motion. Det är roligt, för hunden kan lära sig så många tricks och lekar. Men hundarnas förmåga att lära sig nya saker används även för viktigare saker än lek. De kan bland annat söka efter mat och droger på flygplatser, hitta döda kroppar och på andra sätt vara till stor hjälp. Det spelar ingen roll egentligen vad du lär en hund. De trivs med att kunna vara till nytta. 

En orsak till att hundar är så villiga att lära sig något är att de kan ha en total förtröstan på sin husse eller matte. Det är klart att du måste förtjäna deras tillit. Om du sviker dem så blir de helt förstörda. Men det finns naturligtvis ingen anledning till att göra det. Istället brukar både hunden och dess förare vara stolta över vad de kan åstadkomma. Vare sig du jobbar för tullen, inom äldrevården eller för polisen så kan en hund vara bra att ha. 

Ett utbyte av kärlek

Det finns flera anledningar till att folk skaffar hund. En del tycker att det är bra för barnen att lära sig ansvar och ha djur omkring sig när de växer upp. Andra vill ha någon som vaktar huset. De behöver inte vara så aggressiva. Många tjuvar skräms bort av någon som skäller riktigt ordentligt. Bra många vill dock ha hund för att de trivs med dem. För att det är helt fantastiskt att ha en trogen vän, som kan ge dig det där lilla extra. Skaffa en perfekt hundkoja som din hund trivs i. 

För att både familjen och hunden ska trivas så måste alla ha sin egen plats. Lika självklart som att barnen ska ha en egen säng och eventuellt rum så ska även hunden få sin bädd. Den behöver inte vara speciell, men bekväm och lätt att städa. När hunden lägger sig där ska den få bara ifred från bebisar och andra provokationer. 

Du måste också gå ut och gå med hunden varje dag. Det är klart att den kan ta sig ut och få lite luft själv, om du gjort rätt anordningar. Med denna hundlucka fungerar det för både dig och hunden. Men ofta så vill de komma bort från trädgården och få snusa på nya dofter. Hundarnas nos är deras radar och de kan direkt känna vem eller vilket djur som varit på en viss plats. Sedan kan de smälta allt samman efter middagen när de ligger och låtsas sova. 

Hundägare som överdriver lite grand

Det finns folk som behandlar sina hundar som om de var människor så till vida att de skämmer bort dem och gör allt för dem. Andra anser att de överdriver, men det är inte alltid så lätt att säga. Har du pengar vill du ju använda dem för sådant som intresserar dig. Det viktiga är att hunden mår bra. Om den sedan har ett halsband med diamanter så spelar det egentligen ingen roll. Dyra hundkojor med lång historia. 

Men hundar är inte människor och de mår bra av att tränas. De vill lära sig nya saker och trivs med att kunna göra något för att sedan få beröm. En riktigt vältränad hund känner på sig när husse eller matte är nöjd. Det räcker med en liten andning så är de övertygade om att de prickat rätt. Ofta så ser du liknande situationer hos militärer eller andra som inte alltid kan bära med sig godis eller annat för hunden. Det kan den få senare. Vid tillfället så räcker det med att de har gjort sitt bästa, det de tränats till. 

Olika användningsområden för en duktig hund

Förutom militär träning så används alltså hundar för att stimulera klienterna inom äldrevården. Det är många som haft hund och som saknar det nu när de måste vara på ett boende. På sina håll får de besök någon gång i veckan. Inte bara av hundar utan även av andra djur. Hundarna måste gå igenom en viss träning för att kvalificera sig som kelgrisar. 

Något liknande har gjorts i USA, i fängelserna. Genom att låta fångarna träna upp och umgås med hundar så hoppas ledningen på att de ska finna fram sin mänskliga sida. Ofta så är det i mindre hårda fängelser och framför allt då bland de som snart ska ut i samhället igen. Det har fungerat riktigt bra, även om det nog ska till lite mer för en ordentlig rehabilitering. 

Hundar har som sagt ett väl utvecklat luktsinne, så de lämpar sig bra för att nosa fram olika substanser. Bomber, mat, till och med sjukdomar kan de upptäcka med sin nos. Hundar trivs med att lära sig nya saker. Det är en bra kombination eftersom du kan ha nytta av hundarna och de tycker om att vara med om det hela. 

Mer eller mindre tekniska hundar

Nu är det inte alla hundar som lämpar sig för en liknande träning. Det finns till att börja med vissa raser som passar bättre än andra. Efter generationer av uppfödning har du fått en hund som är snabb att lära sig nya saker och som är mycket lydig. Något som kan vara av yttersta vikt när det är fråga om ett allvarligt yrke, typ inom militären. Det är också intressant att se hur dessa hundar trivs med att vara delaktiga i något större. 

Men alla hundar trivs med att vara uppskattade. Det spelar ingen roll vilken ras, kön eller sorts hund det är fråga om. De kan alla vara av nytta på något sätt och viss. En del verkar helt enkelt vara födda för att se söta ut. Även om de gulligaste hundarna ofta har ett temperament och en personlighet som gör de roliga att ha att göra med. Vilket ju är en av de största anledningarna till att skaffa sig en hund. Inte för att träna dem hårt utan för att njuta av dem så mycket som möjligt. 

Vad händer med tekniska hundar när de blir gamla?

Inte allt som dessa tränade hundar deltar i har en åldersgräns. Det är klart att de måste vara i god form, precis som människor som gör olika saker. Men lika gärna som en äldre dam kan uppmuntra sina medmänniskor på ett alldeles utmärkt sätt så kan också gamla hundar delta i kampanjen för att sprida glädje. 

Vad som skett i Amerika är egentligen lite tråkigt. För där har nu marijuana legaliserats i många stater. Det betyder att de knarkhundar som är tränade att upptäcka olagliga substanser nu måste pensioneras. De kan inte skilja mellan heroin och hasch, de är bara tränade att upptäcka droger. Vissa försök har gjorts för att omskola dem, men de flesta får nya hem hos en familj. Deras liv som yrkesverksamma är ibland över redan innan de kommit igång. 

Omplacering är ett annat sätt att utnyttja den fantastiska tillgång som dessa hundar är. De kan fortfarande jobba i fängelser eller på skolor. För att inte glömma de länder som har annorlunda lagar. Det som är viktigt är att de tas om hand på allra bästa sätt. Både fysiskt och med mental stimulering. Kärlek och lojalitet är nyckelorden för en glad hund. 

Leave a Reply