Home » Skydda sitt foretag med varumarkesratt

Skydda sitt foretag med varumarkesratt

  • by

Alla företag är unika, men inom vissa branscher är konkurrensen knivskarp. Man har liknande produkter eller tjänster att erbjuda och alla vill ha första platsen på alla listor. För att skydda sig själv och sitt företag är det viktigt att registrera sitt varumärke. Detta gör man bäst med hjälp av en advokat som specialiserat sig på detta område.

807-4-varumärkeVarumärkesrätt är stort, och det förändras hela tiden. Nya lagar tillkommer och gamla regler justeras. Därför måste man hänga med i svängarna och konstant uppdatera sig, vilket är en av anledningarna till att de flesta vänder sig till jurister för denna viktiga del av företagets verksamhet och utveckling.

Varumärkesrätt i Sverige och utlandet

Nu för tiden så är det inte bara de svenska lagarna som man måste känna till. EU har förändrat mycket även för mindre inhemska företag, och det är framför allt på grund av detta som det tillkommit så många nya lagar den senaste tiden. Ett varumärke är mycket viktigt, det beskriver företaget och är en del av ens marknadsföring. Vanligtvis så måste man registrera sig inom vissa klasser, det gäller att veta vilken kategori man hör till och hur man ska registrera sig. Björn A Samuelson på BAS Advokatbyrå är en advokat med expertis inom entreprenadrätt i Stockholm.

Med hjälp av en bra advokat kan man se om ens varumärke uppfyller alla de krav som ställs och om man är i rätt kategori. Det kan bli ganska så dyrt och komplicerat om man gör ett misstag med detta, någon annan kanske har större rätt till ett varumärke än en själv och man tvingas byta eller betala böter. Det är ingen som har lust eller råd med liknande misstag, så en bra jurist är grundläggande. Duktiga varumärkesjurister hittar du på hemsidan www.advokatbas.se. De kan vara till stor hjälp och komma med goda råd i frågan, detta är deras expertis och även deras intresse.

Att välja rätt varumärke

En bra bas för ens verksamhet är ett korrekt varumärke som är registrerat i de rätta klasserna. Härifrån kan man sedan bygga upp en närvaro i branschen, genom att utnyttja de många olika möjligheterna till marknadsföring. Undersökningar har visat att folk väljer ett visst varumärke av olika anledningar, och det är inte alltid som varans goda egenskaper är det allra viktigaste. Själva varumärket måste inspirera dem, inge ett förtroende och ge kunderna en känsla av att de vill köpa produkten eller tjänsten från just det här företaget. Allt detta är inte direkt logiskt, men det är så det hela fungerar.

Av detta förstår man alltså att ett varumärke bör tas på allvar, det representerar företaget på ett alldeles speciellt sätt. Därför ska man också se till att uppfylla alla lagar och regler som finns runt omkring just denna del av en verksamhet, detta är inte ett område som man vill försumma. Så påverkar den nya lagen ditt varumärke. Sedan gäller det att sprida sitt varumärke och se till att det förknippas med något positivt. Vad detta kan vara brukar variera mellan de olika branscherna, men idag tycker många att miljö och nytänkande är stora saker. Kan man fokusera på dessa och se till att ens varumärke binds samman med dessa på ett positivt sätt så har man kommit långt på vägen.

Ibland ser man två så gott som identiska produkter som dock har mycket olika prislappar på sig. Orsaken är ofta att den ena produkten har ett starkt varumärke, vilket gör att kunderna är villiga att betala mer för att äga den. Detta visar hur viktig ett varumärke är och varför man ska göra det hela rätt redan från början.

 

Leave a Reply