Home » Skrivbord en grundläggande rättighet

Skrivbord en grundläggande rättighet

  • by

Det finns ganska många saker du behöver för att kunna fungera i vardagen. Förutom basen, som bostad, säng och spis, så är det en hel del annat som du kanske inte ens tänker på. Att ett skrivbord kan vara en grundläggande rättighet är det inte många som vet. Eller att ett stort antal personer faktiskt inte klarar sig utan. Dels de som jobbar på kontor, men även skolungdomar eller rent av fängelsekunder. 

Det är klart att du kan klara dig utan, folk i utvecklingsländerna sitter ibland på golvet och pluggar. Och är glada för att de har råd att gå i skolan. Så det är inte nödvändigt för att överleva. Men det handlar inte om extrema situationer som ingen borde få uppleva. I det svenska samhället är ett skrivbord något som du troligtvis finner i alla hem. För även om du inte går i skolan så finns det alltid mycket att skriva eller läsa. 

Bra möbler som gör jobbet lättare

Vare sig du jobbar på kontor eller har ett skrivbord hemma så kan det löna sig att satsa på kvalitet. Inte bara ett vackert och hållbart träslag, men även den ergonomiska aspekten bör uppfyllas. Helt klart så vill de flesta ha ett snyggt skrivbord som passar in i miljön. Det ska vara lagom stort och vanligtvis inte skrymmande. Om det sedan också är ergonomiskt så har du vunnit jackpott. Läs mer om Ergoffs höj och sänkbara skrivbord. Du kan stå och jobba om du så önskar, eller sitta exakt i rätt höjd för din längd.

Vilken stol du har spelar också stor roll. Även med ett helt vanligt skrivbord så kan en ergonomisk stol tillåta dig att sitta ordentligt. Du slipper strama axlar eller en nacke som bara pekar åt ett håll. Armarna blir mindre utslitna och rent allmänt så mår du bättre. Sedan finns det flera bra tillbehör som kan göra jobbet mindre slitsamt. En platta att vila armarna på medan du knappar på datorn kanske är precis vad du behöver. Inred din arbetsplats med hjälp av https://www.ergoff.se/produkter/ergonomiska-hjalpmedel/arbetsplatsmattor.html

Den ökande trenden är att inreda arbetsplatserna med arbetarnas hälsa i tankarna. På sina håll kan du cykla medan du jobbar, för att hålla dig aktiv. Höj-och sänkbara skrivbord är en självklarhet, för många vill kunna stå och jobba en del av dagen. Andra arbetsplatser låter de anställda rotera och sitta lite varstans. För det har visat sig att en bra arbetsplats höjer produktiviteten. Samt är bra för allas hälsa.

Vad har du på skrivbordet?

Hur du utnyttjar ditt skrivbord kan variera. En del tycker mest om att sitta där när de skriver på datorn eller hanterar andra liknande uppgifter. Många föräldrar uppmanar sina barn att sitta där och studera för att de skriver snyggare eller för att det är bättre för ryggen. Andra gör det mesta vid sitt skrivbord. De sitter redan där hela dagen och då kan de lika gärna ha det trevligt. En plats för kaffekoppen, bilder på hunden, tillräckligt med pennor-även om du gör det mesta på datorn. SvT skriver att polisens skrivbord är fullt. 

Just datorn brukar ha den främsta platsen på skrivbordet. Först hittar du ett bra ställe för den och sedan får allting annat anpassas runt den. Det är ganska logiskt eftersom du vanligtvis jobbar på datorn allra mest. Se till att stolen är rätt inställd och att du inte behöver böja dig på fel sätt. Man brukar rekommendera att inte ställa allt för många saker på skrivbordet och skåpen precis i närheten. Det är för att du mår bra av att resa dig upp så mycket som möjligt och få igång blodcirkulationen. Om skrivaren står en bit bort så faller det sig naturligt att ta en paus. 

Alla behöver ett skrivbord

När du reser och bor på hotell så finns det ofta skrivbord i rummet. Det är för att så gott som alla använder det på en daglig basis. Om inte annat för att se om någon skickat dig en mejl, såvida du inte har allting på mobilen. Till och med i fängelse har alla rätt till ett skrivbord. Där har de mer tid och använder det säkert ännu mer. Tycker du om att teckna eller pyssla? Helt perfekt för skrivbordet. Du slipper få färg eller annat på matbordet och det är också lätt att låta allting stå framme ett par dagar. 

Men framför allt så används nog skrivborden för att jobba eller plugga. Det behöver inte vara så stort, utan ibland räcker det med en liten hörna. De flesta har inte ett helt rum som de kan vika av för kontorsuppgifter, och inte har de behov av det heller. Såvida du inte jobbar hemifrån men även då kan det vara trångt med plats. Det finns flera smalare skrivbord på marknaden idag, just för att det ska kunna passa in så gott som överallt. 

Personliga skrivbord med tillbehör

Ibland kan du se direkt vilken smak en person har, bara genom att se på skrivbordet. Själva möbeln kanske är i en neutral nyans, med vitt och trä som mest populära. Men sedan kan du lägga till detaljer som gör det hela mer personligt. Lampan kanske är i en avvikande färg. Du kan också slå på stort med ett skrivbordsunderlägg. Sedan behöver du vanligtvis en burk av något slag för dina pennor. Har du barn kanske de har dekorerat den, tillsammans med något annat. 

Många har en anteckningstavla ovanför skrivbordet. Det kan vara praktiskt att sätta upp det du måste komma ihåg där. Eller så kan det vara ditt arbete, med anteckningar och bilder på det du håller på med just nu. Såvida du inte vill ha en fin bild som påminner dig om varför du sitter där till att börja med. Det är lättare att bli mer personlig när det är ditt hemmakontor, men även på jobbet kan du ofta få med något som är viktigt för bara dig. 

Viktigt med funktionella kontorsmöbler

Det kostar något att få det bästa. Men vad du får igen av det kan kompensera mer än nog. Så är det lite med ergonomiska kontorsmöbler. Att byta ut inredningen innebär alltid en utgift. Men i det långa loppet så lönar det sig. Tänk bara hur många som sjukskriver sig på grund av ryggvärk. Den kommer ofta från långa arbetsdagar där du sitter böjd över datorn. Det samma gäller förslitningar i armar och nacke. Många tänker nog inte på det men en konstgjord arbetsställning kan leda till stora problem. 

Då kan det vara läge att börja tänka ergonomiskt. Att skaffa möbler som är utformade för att ta hand om människokroppen. Det räcker med en liten skillnad för att du genast ska märka resultat. Genom att byta ut inredningen på kontoret så kan du öka produktiviteten och minska sjukskrivningarna. Dina medarbetare kommer att må bättre ganska snart. För när du jobbar heltid så är det fråga om bra många timmar som du är på plats. En förbättring av arbetsförhållandena kommer att märkas med en gång. 

Att ha ett skrivbord kanske räknas till de grundläggande rättigheterna. Så gott som alla har ett, och använder det nästan dagligen. Men sedan kan du gå ett steg längre och se till att arbetsplatsen är ergonomiskt. Det kommer att göra det lättare att jobba på ett bättre sätt. 

Leave a Reply