Home » Så kan KBT-terapi hjälpa vid vårdepression

Så kan KBT-terapi hjälpa vid vårdepression

  • by

Många känner sig lite trötta och slitna fram på vårkanten. Vintern har varit lång och mörk, dina vitamindepåer verkar ha tömts. Men så fort som solen tittar fram och fåglarna börja sjunga så gaskar du upp dig. Med en gång så verkar livet så mycket lättare och du ställer dig gärna vid en husvägg för att sola. Men för de som lider av vårdepression så blir det bara värre vartefter som alla andra börjar känna sig glada. De har behov av professionell hjälp för att klara av övergången till sommar.

Bland annat så är det jobbigt att känna sig nere när alla andra verkar vara tvärtom. Du tror att något är fel med dig, att du borde må bättre när det blir ljusare ute. Men att vara deprimerad är inget nederlag, utan många gånger något som du helt enkelt måste försöka bota. Allt fler vändre sig nu till KBT-terapi för att få hjälp med att överkomma sina depressioner, både de i samband med våren och andra tider på året.

När du måste söka hjälp

Det kan finnas flera olika orsaker bakom en depression. Ibland kan det vara en så pass liten sak som att du inte sover ordentligt. Men många har djupare tankar som gör att de reagerar på ett visst sätt. Du kanske inte ens är medveten om det, men en psykolog eller terapeut kan hjälpa dig lära känna dig själv. På carolinekraus.se hittar du en av de bästa psykologer som finns i Stockholm. En psykolog är inte bara till hjälp mot depressioner, utan kan ge dig stöd i flera olika situationer.

KBT är något som blivit allt mer populärt, även om inriktningen funnits bra länge. Det är en kombination av den kognitiva skolan och beteende-terapi. I korta ordalag kan det beskrivas som att du lär dig tänka på ett nytt sätt och därmed förändrar ditt beteende. Bland annat har de varit till stor hjälp för olika fobier, som också är mycket vanliga runt om i samhället. Ofta kan det vara en liten sak som ställer till med stora hinder. En depression behöver inte vara så djup förrän du märker hur den påverkar ditt dagliga liv. Det samma gäller sociala fobier eller andra former av fobier som hindrar dig göra det du egentligen vill. Rätt kbt psykolog i Stockholm kan hjälpa dig att må och fungera bättre i din vardag.

Alla behöver hjälp

En del har den sneda uppfattningen att bara vissa personer kan drabbas av psykologiska problem eller hinder. Det är klart att om du haft en dålig start i livet så kan det påverka dig även som vuxen. Men när du ser på alla som lider av vårdepression, sömnlöshet, fobier, ångest och allt annat som kan ske så är det en varierad bild. En del är rika och kända, både unga och äldre drabbas, män och kvinnor. Vissa problem kanske är mer vanliga i en särskild grupp. Men det är egentligen det hela. Expressen tipsar här om en artikel som pratar om att fler kändisar går i kbt-terapi.

KBT kan hjälpa de flesta. Det kan ta tid, för du måste skapa ett helt nytt sätt att tänka och reagera. Men när du blir av med din depression eller klarar av att lindra några av symptomen så känns det verkligen som en stor seger. En del har fått tillbaka sitt liv, mer eller mindre, bara för att de tog sig till en terapeut. Alla har rätt till att må bra, du måste inte gå omkring och lida i tysthet. Speciellt inte när det påverkar både ditt liv och din familj. Istället är det bra att ta den hjälp som finns och vända din situation till något positivt.

När våren börjar närma sig

Det är vanligare med depression under höst och vår. Men vårdepressioner är vanligare än vad många tror. Vissa undersökningar pekar på skillnaden i dagsljus. I länder där det är större skillnad i längden på natt och dag när årstiderna variera har fler fall med depression. Andra har funnit att det kan vara ärftligt. Men det kan naturligtvis finnas flera andra orsaker. Om du lider av depression när våren börjar närma sig så vill du säkert bara bli av med den.

Aftonbladet skriver i den här artikeln om hur KBT-terapi kan hjälpa vid vårdepression. Många tycker att det är jobbigt med depressioner just på vårkanten eftersom alla andra runt omkring dem är så glada. På något sätt förstärker det känslan av att något är fel. En bra start är att ta hand om din kropp. Att äta sund kost och se till att motionera. Trots att du kanske inte har lust med det. Men professionell hjälp kan vara nästa steg, för att du ska få bukt med depressionen ner på djupet.

KBT i flera olika situationer

Det är alltså inget fel i att söka hjälp, tvärtom. Mycket kan åtgärdas på relativt kort tid. Med KBT måste du jobba själv, det är en process som tar dig framåt. Men hela tiden har du stöd och råd från din psykolog. Tillsammans med terapeuten så klarar du det mesta, det är som att dela en tung börda. Vartefter tiden går och du märker skillnad så blir du ännu mer motiverad att fortsätta med processen. Vårdepressionen ger vika och du kan börja njuta av livet omkring dig. Det finns ingen anledning till att gå omkring och känna sig deprimerad. Oavsett vilken tid på året det är.

Leave a Reply