Home » Så kan barn ha nytta av massage

Så kan barn ha nytta av massage

  • by

Att massage är bra för dig är ingen hemlighet. Vare sig det är som behandling av skador eller bara för ren njutning så vill de flesta få massage så ofta som möjligt. Det har nu också blivit allt vanligare med massage av barn. Dels små bebisar som har sina speciella behov, men också massage av barn i skolåldern. Men det är inte alla som är positiva till denna utveckling, i alla fall inte de olika metoder som används för att massera de små.

Inom vården börjar massage av äldre att sprida sig. Det har visat sig hjälpa dem komma till rätta med oro och även många fysiska problem. Vad de som sysslar med massage hoppas på är att det ska bli ett vanligt alternativ även för barn som sliter med svåra situationer. Att massagen ska ge dem den avslappning och uppmuntran de så väl behöver.

Välja den bästa massagen

Det finns flera olika sorters massage och en del är väldigt specifika. Många använder också oljor eller dofter för att ge massagen en lite extra kick. Genom att välja dofter som stimulerar sinnet på olika sätt så kan du uppnå bra resultat med massagen. Ett alternativ är att använda oljor som inte doftar över huvud taget utan bara går ner på djupet och gör sitt jobb. Vissa sorters massage utförs utan olja, återigen andra använder stenar eller ett redskap av något slag. Aktiv träning & massage massörer och massage i Linköping är bland de bästa på marknaden.

Flera av dagens populäraste massagemetoder är grundade på österländsk filosofi. De har utövats i tusentals år och börjar nu sprida sig till västvärlden. En del av dessa är grundade på koncept som folk inte är så vana vid men som är mycket logiska när du ser lite närmare på dem. Ofta handlar det om att få balans i din energi och kropp, vilket i sin tur kommer att ge dig bättre hälsa. Medicinsk Qi Gong är något allt fler intresserar sig för.

En ny trend med massage av barn

Det har funnits olika projekt i skolorna där massage haft en viktig plats. Orsaken är att det kan ha en lugnande effekt på även ganska unga personer. Detta är speciellt viktigt för de som lever i problematiska familjer, kanske med alkohol eller drogmissbruk. Genom att få stöd och en chans att prata om sin situation, i kombination med information och massage, så har de fått hjälp att utvecklas som individer. Upsala Nya Tidning skriver i en artikel om massage för skolbarn.

Det är intressant att se vilka bra resultat de har haft med dessa projekt. Förhoppningsvis är det något som kan sprida sig till andra skolor. För barn över hela landet har behov av hjälp och stöd. Inte bara de som lever i svåra förhållanden, även om de naturligtvis behöver extra mycket hjälp. Det handlar ju om att utvecklas, att kunna växa upp till ansvarsfulla och någorlunda lyckliga vuxna. För de som har levt med problem eller kanske kommer från krigszoner är det en chans att komma undan de konsekvenser som många upplever.

Massage av små bebisar

I många länder är det tradition att massera små bebisar. Mödrarna lär sina döttrar hur det ska gå till och kunskapen förs därmed vidare till nästa generation. De anser att hudkontakt är grunden till barnets välmående och att massera dem är lika viktigt som att bada eller byta blöja på dem. Det finns många länder som har denna kultur. Bland annat i Indien, hos eskimåerna, och i flera afrikanska stammar.

Men nu har diskussionen kommit igång på grund av alternativ bebismassage som vissa kvinnor utför. Bebismassage – bra eller dåligt? Debatten går het. Läs mer i denna artikel i Expressen. Det kan tyckas vara ett ganska extremt fall. Men eftersom föräldrarna betalar stora pengar för att deras barn ska bli botade så är det i alla fall något att se lite närmare på.

De flesta former av bebismassage är dock lugn och kärleksfull. En del börjar direkt efter födseln för att stärka bandet mellan mor och barn. Det är ett sätt att kommunicera med bebisen långt innan de kan förstå dina ord. Egentligen är det ganska naturligt, alla vet hur viktigt det är med fysisk kontakt för nyfödda och små barn. Utan kärlek och beröring så växer de inte ordentligt. Barnhemmen i Rumänien var ett bra om än tragiskt exempel på hur viktigt det är att barn stimuleras och får kontakt med andra.

Hur du masserar din bebis

Det är viktigt att den förälder som ska massera barnet är lugn och fridfull. Barnet kan känna på sig när du är stressad eller upprörd. Massage är ett utmärkt sätt för båda föräldrarna att komma närmare sitt barn. Speciellt viktig för papporna som inte ammar och därmed förlorar ett bra tillfälle att vara riktigt intim med bebisen.

Barnet kan ligga på en filt framför föräldern. Värm upp lite kallpressad olja i händerna och börja sakta stryka över huden. Många barn som lider av kolik har blivit hjälpta av mjuk massage av magen. Det tar bort gaser och lindrar förstoppning. Men både armar och ben kan med fördel masseras. Se till att göra stunden till en njutning för både förälder och barn. Denna ritual kan med fördel fortsätta långt upp i åldrarna, och bli en speciell stund för er båda.

Friska barn som är trygga

Förutom de känslomässiga fördelarna med bebismassage så får det musklerna i den lilla kroppen att slappna av. Du kan lära känna ditt barn på en högre nivå. För massagen handlar om kommunikation. Det är ett sätt att lära sig vad barnet tycker om eller inte, och hur det uttrycker sig. Barnet känner sig älskat men också skyddat.

Det rekommenderas att vara uppmärksam på barnets humör. Om det inte vill bli masserat är det ingen ide’ att tvinga sig på det. Istället ska det vara en stund av njutning, ett ömsesidigt utbyte av kontakt och kommunikation. Du kan fortsätta med massagen upp genom åldrarna. Kanske ändra metoden men hela tiden se till att ha det där nära bandet med ditt barn.

Leave a Reply