Home » Så följer du de stora slagen om stadsnäten

Så följer du de stora slagen om stadsnäten

 • by

Sverige börjar bli fullt av fiber. Runt om i landet så läggs det ner rör och kablar. Fiberoptik är pålitligt och snabbt, något som folk förväntar sig av internet idag. Ingen tycker det är roligt med skakiga uppkopplingar och bläddrande bilder på skärmen. Istället ska det gå fort och vara stadigt. Men det är nu inte bara att sätta i en kontakt, utan det ligger en hel del arbete bakom de stora stadsnäten. Och först gäller det att vinna de stora slagen.

Det är intressant att se hur något så abstrakt som internet har fått en sådan påtaglig roll i samhället. Vem hade kunnat ana att det världsvida nätet skulle bli ett sådant övergripande fenomen. För det var ju inte förrän på 1990-talet som helt vanliga svenskar började surfa. Och de har bara fortsatt sedan dess, i allt större utsträckning.

Komma sig ut på nätet

Du har olika alternativ för att komma ut på nätet. De flesta tänker inte så mycket på det när de använder sina mobiltelefoner, för där är det mesta inbyggt. Men i hemmet eller på arbetsplatsen kan det vara stor skillnad mellan de olika uppkopplingarna.

De vanligaste valmöjligheterna är mobila nät, fiber eller bredband via telefonjacket. Vad som är bäst för dig kan bero på ett antal faktorer. Dels gäller det att se vad som finns tillgängligt där du bor eller din firma befinner sig. Stadsnätsbolaget AB är rätt val för dig som vill välja ett professionellt företag.

Ofta har det varit fråga om en gradvis utveckling. Många har börjat med att koppla upp sig med det fasta telefonnätet. Men sedan har de upptäckt flera fördelar med det mobila nätet. Nu jobbar många leverantörer hårt med att sprida fiber i hela landet. Det kan innebära stor skillnad för många personer, framför allt ute på landsbygden. Stadsnätsbolaget och deras medarbetare finns på plats för att svara på dina frågor.

Fördelar med fiber

Varför läggs så mycket tid och pengar ner på att dra kablar med fiberoptik? Svaret är att det anses vara överlägset som internetuppkoppling. Bland de många fördelarna kan nämnas

  • Fiberoptik är snabbt.
  • Det klarar av stora mängder information på en och samma gång.
  • Vädret, typ åska och blixtrar, påverkar inte fibern.
  • Du kan se på TV, ringa och surfa med samma uppkoppling. Allt på en och samma gång.
  • Kostnaden för alla dessa tjänster är låg.
 • Kvaliteten när du ser på TV är helt perfekt. Inget buffrande eller fördröjningar.

Dessa är bara några av de fördelar som Stadsnätsbolaget AB och andra aktörer tar upp. Trots att det kostar en bra slant att gräva ner kablarna så lönar det sig alltså i längden. Med tiden kommer flera olika tjänster i samhället att läggas upp på fiber. Trygghetslarm, hemsjukvård och andra viktiga saker. Det som funnits hittills har varit bra men börjar bli något slitet. Nu är det dags för ännu bättre uppkoppling för de moderna familjerna.

Vem vinner de stora slagen?

Nu när fiber tar över allt fler delar av landet så är intresset mycket stort bland de olika parterna. Alla vill ha en del av kakan. För tillfället är bara en tredjedel av alla stadsnät privata. Vissa stora aktörer försöker köpa upp allt mer, men det finns de som inte är helt i överensstämmelse om detta. Det stora slaget om stadsnäten. Läs mer i denna artikel i Computer Sweden.

Det är en intressant utveckling. Hela tiden så återkommer du till det fantastiska som skett i världen. Internet har helt och hållet tagit över scenen. En del försöker komma bort från vad de anser är ett slaveri. De vägrar koppla upp sig och flyttar hellre ut i skogen med solceller och grönsaksodlingar. Och det är inget fel med ett sådant val.

För det viktiga är att du kan göra det du önskar och har lust med. För de som väljer att leva ett så kallat normalt liv är dock en bra internetuppkoppling grundläggande. Tänk vad frustrerande det är när hela familjen sitter på soffan för att se på film och det inte fungerar. Eller när det tar flera minuter att ladda ner de där filerna som din kollega har skickat dig.

Sakta men säkert så blir det fiber överallt

En bra internetuppkoppling har förändrat livet för många. Bönderna använder det för att driva sina gårdar. Det har gett dem en chans att leva kvar, tack vare dessa moderna hjälpmedel. Internet har också gett många möjligheten att jobba hemifrån. Antingen levererar de via nätet eller så jobbar de direkt online.

Fiber är bra för att ringa, surfa och slappna av med TV. Saker som många tar för givet och som bör fungera väl. Det är klart att du ofta klarar dig med en sämre uppkoppling. Men det finns ingen anledning att dra ner på kvaliteten när det är möjligt med något bättre.

Leave a Reply