Home » Rädda liv på oväntade platser 

Rädda liv på oväntade platser 

  • by

På filmerna så visad det ofta hur hjälten kommer fram i just det rätta tillfället och räddar livet på hjältinnan. Så har det egentligen varit i alla tider även om det tidigare var en prins som dödade drakar. I verkliga livet så är det ju ofta inte alls så dramatiskt, men det finns tillfällen då man själv kan rädda liv. Inte bara på sig själv och sin familj genom att äta en sund kost och se till att alla mår bra. Men också på främlingar som man aldrig sett tidigare.

711-5-radda-livDet handlar naturligtvis om de som gått en kurs i HLR. Hjärt- och lungräddning är något som verkligen kan rädda liv och borde vara ett självklart val för alla. Allt fler arbetsplatser ser till att utbilda några av sina anställda så att det alltid finns någon som kan vara till hjälp och rädda liv.

Hjälp när den verkligen behövs

De första sekunderna eller minuterna efter att ett hjärta stannat är av yttersta vikt. Om inte hjärnan får tillräckligt med syre så kan man få bestående men. Därför måste man så fort som möjligt få igång hjärtat igen, vilket inte är något som alla känner till hur man gör. Det finns en bra D-HLR hjärtstartare utbildning som man kan gå om man vill kunna hjälpa till där det behövs.

Förutom att gå en utbildning så är det bra att köpa en hjärtstartare och förvara den på en central plats. Många sätter upp skyltar för att visa var maskinen finns och vem som är ansvarig. Detta är också ett bra ställe att förvara annan första hjälpen utrustning. Allt på en och samma plats så att man snabbt kan ge hjälp till de behövande.

Statistiken visar hur bra många fler kan räddas till livet om man sätter igång med HLR redan innan ambulansen kommer fram till platsen. De fortsätter ju sedan på väg till sjukhuset, men utan de där första minuterna så löper man en allvarlig risk att dö eller få andra komplikationer från syrebristen. Akutgruppen är ett populärt val på marknaden.

Hjärtstartare-  en del av basutrustningen

Vissa projekt och företag har delat ut hjärtstartare och placerat dem på väl utvalda platser. Men de kostar inte alls så mycket att köpa in, speciellt inte när man tänker på vilken stor nytta de kan göra. Det borde vara en del av basutrustningen i både hemmen och på arbetsplatserna, något som ingen borde vara utan. Många gånger så handlar det om att inte skjuta upp utan verkligen se till at få den utbildning som behövs, samt att se till att ha all utrustning tillgänglig.

Varje dag så stannar hjärtat på bra många personer, och det kan ske när man minst anar det. På tunnelbanan, under en konsert eller kanske i skolan. Då är man glad över att någon vet vad de håller på med och snabbt kan ge den allra första, viktiga hjälpen. Aftonbladet rapporterar här om hur man kan rädda liv på oväntade platser.

För de som drabbas av en hjärtattack eller andra problem kommer livet aldrig mer bli det samma. Men det kan bli mer eller mindre problematiskt beroende på hur snabbt man fick hjälp. De som räddar liv på grund av att de gått en kurs i HLR, eller har skaffat sig en hjärtstartare, är verkliga hjältar. Idag handlar det inte så mycket om att döda drakar eller rädda hjältinnan utan istället är det en fråga om att få igång ett hjärta igen.

Det är viktigt att rädda liv

Olika organisationer försöker sprida information om vad som händer vid en hjärtattack eller andra olycksfall. Detta är ett led i kampen mot sjukdomar och tragiska nödfall. Ju fler personer som går dessa första hjälpen kurser, desto fler människor kan man rädda. Detta kan ske vid oväntade tillfällen, så det är viktigt att alltid vara förberedd. Alla borde ha en hjärtstartare, samt veta hur de fungerar.

Med rätt material och utrustning så kan man förhindra svåra konsekvenser vid hjärtstopp eller andra olyckor. Det behövs inte så mycket för att göra en enormt stor skillnad i personens liv. Därför är detta något som inte bör försummas utan istället inta den viktiga plats det förtjänar. Det är en liten detalj som kan göra stor skillnad.

 

Leave a Reply