Home » Postfacken som blev en het potatis 

Postfacken som blev en het potatis 

  • by

166-6-1-postfack-sortera-post
Att sortera post kan ta tid. Trots internet så skickas det dagligen ut mycket post. Vissa större företag har minst en person som bara tar hand om alla brev och andra försändelser som kommer in. Efter sortering så placeras de ut i fack där alla kan hämta sina brev. I bostäderna så läggs posten direkt i dörren, genom de fack som finns där.

Men ibland så kan det bli problem. Facken kanske är för trånga, vilket gör det svårt att få in posten. Eller så har inte posthanteringen ett kontor i närheten så det blir allt för långt för de bosatta att åka för att få sina brev Ibland uppstår det liknande situationer som man då gör sitt bästa för att lösa så fort som möjligt.

Ordning och reda på kontoret

På stora arbetsplatser så brukar alla få sitt eget fack. Eventuellt ger man varje avdelning posten och sedan distribuerar de till de individuella arbetarna. En del beror på vilken typ av företag du jobbar på, och hur mycket post som anländer varje dag. På Kontorsvikingen.se hittar du bra brevställ för vägg som passar perfekt för kontoret.

Att hålla reda på all korrespondens är mycket viktigt. Ett litet brev som kommer fel eller tappas bort kan göra stor skada. Därför bör varje liten försändelse hanteras på rätt sätt. Vanligtvis så vet du ju inte vad som finns inne i kuvertet eller vilket värde det har för mottagaren. Ibland kan det verka oviktigt, men är kanske den sista delen av ett stort avtal. Utseendet har ingenting att göra med innehållet, speciellt sant med brev. Du kan klicka här för att köpa ett vägghängt postfack.

Vikten av bra postfack

Det kan som sagt uppstå problem om postfacken inte är adekvata. I vissa äldre bostäder är de trånga eller smala, vilket inte riktigt håller dagens standard för brevbärarnas arbetsplats. Det är en fördel att få posten hem till dörren och inte behöva åka till ett kontor för att hämta den. I vissa länder eller städer så delas posten ut nere i trapphuset. Alla har sitt eget lilla fack, som helst ska låsas med nyckel. Om hur postfack blev en het potatis kan man höra om i Sveriges Radios inslag här.

166-6-2-post-brev-forsandelser-sortera-postfack

Ifall posthuset eller utdelningscentralen ligger i närheten så kanske det inte gör så mycket. men de flesta är nu vana vid att brevbäraren kommer till hemmet. I vissa glesbygder är det en känsla av säkerhet, där är brevbärarens roll utvidgad. För många är det den enda kontakten med omvärlden på flera dagar. I tätorterna är dock postfack i dörren fortfarande det vanligaste sättet att få sin post.

Säker post varje dag

Det är inte rekommenderat att du skickar viktig information med posten. Inte för att just de är så dåliga på att få breven till mottagaren, men för att det är lätt att någon stjäl dem på vägen. Postfack som är i allmänna utrymmen bör vara låste med nyckel. Det är bättre att inte ge någon en chans att ta breven. För det måste ju inte vara något värdefullt i kuvertet. Poängen med korrespondens är att du vill säga något till någon. Göteborgs-Posten skriver här om vikten av att tänka på säkerhet för postfacken.

Det är inte fråga om paranoia eller överdrift. Istället gäller det att skapa goda rutiner för att skydda sig. De flesta vet till exempel att ett bra virusskydd är basen för att använda datorer och internet. Det samma gäller för brev och annan vanlig korrespondens. Vanliga personer behöver inte gå omkring och vara rädda för att deras privata brev ska stjälas. Istället så skapar du goda vanor där dina ägodelar är skyddade, inklusive din post.

Sortera posten varje dag

Alla tar för givet att posten ska delas ut varje dag. Vare sig det är avdelningarna på ett stort sjukhus eller en gammal pensionär så vet du ofta när posten kommer. Det är en rutin som är vanlig och en del av vardagen. Allt detta är också föregångaren till dagens e-post och chattar. Folk är vana vid att kunna nå andra regelbundet, det enda som förändrats är hastigheten.

Tidigare tog det en vecka innan du fick svar på ett brev. Kanske ett par dagar om du betalade extra för frimärkena. Idag kan du få svar på din e-post inom minuter eller sekunder. Vanliga brev tar fortfarande lite tid även om det inte alls är ovanligt med leverans nästa dag eller så. Nu när sorteringen sker med maskiner så har det blivit mer effektivt. Fortfarande så behövs det dock brevbärare och annan personal, det har ännu inte blivit ett överflödigt yrke.

166-6-3-brev-post-forsandelser-viktigt-sortera

Trygg och säker posthantering

Det är flera parter involverade i en trygg posthantering. Kedjan är lång och egentligen är det ganska fantastiskt hur bra det fungerar. Noggrannhet är ett måste, både för den som skriver adressen och de som sorterar och levererar. Om alla, från början till slut, gör sin del så kommer posten att komma fram i tid.

Samma sak gäller när posten kommer fram till stora kontorskomplex eller företag. Genom att sortera posten noga och sedan sätta den i rätt postfack så är kedjan obruten och garanterad. Här är det också viktigt med rätt utrustning. Precis som i bostäderna bör postfacken vara tillräckligt stora samt skyddade för utomstående. Ibland samlas det en hel del, och då gäller det att ha plats.

Undvika problem med leverans av post

Så bra postfack, antingen de som hänger på väggen eller fritt stående, är grunden för ordning och reda på kontoret. Alla vet var de har sin post, både den som kommer utifrån och interna försändelser. Det blir aldrig någon diskussion om var posten ligger, utan du kan gå när som helst och hämta dina brev.

För att det inte ska bli svårt för någon länk i kedjan så bör även postfacken vara tillräckligt stora och lätta att använda. Brevbärarna ska inte behöva svettas för att få in dina försändelser utan det ska vara lätt för dem också. Alla tjänar på att posten kommer fram i tid och utan några problem.

Leave a Reply