Home » Plockmat är det allra bästa valet

Plockmat är det allra bästa valet

  • by

Det är tradition eller kultur att äta när man samlas för olika anledningar. Vare sig det är ett bröllop eller en begravning, ett dop eller en firmafest så ska det serveras förtäring. Det kan vara kaffe och kaka eller en flera rätters middag, allt beror ju på tillfället och vem som är bjuden. Men en allt större trend är att låta gästerna välja själv vad de vill ha genom att servera ett urval av lite mindre rätter som man äter med fingrarna.

560-5-plockmat-cateringDenna trend kallas för fingerfood eller plockmat på svenska, och har blivit mycket populär. Det finns fler bra anledningar till att välja denna form av förtäring nästa gång man ställer till med kalas. Många trivs med det, man slipper äta mat som man egentligen inte tycker om. Samtidigt så har man tillfälle att prova på en rad med olika rätter, eftersom de är så små och behändiga. Många gånger så gör plockmat det lättare att bjuda in folk, det blir inte så stelt och formellt.

Satsa på plockmat

En fördel med att ha plockmat är att det inte behövs bord och stolar i samma utsträckning. Man kan stå och äta, eller så kan folk sätta sig på stolar eller i soffan. Detta kan göra det lättare att bjuda in fler personer, eftersom man inte har samma behov av plats. Du kan klicka här för att hitta plockmat och catering i Stockholm. De förbereder maten och levererar det på plats, inga besvär och allt färdigt.

Det har blivit inne att mingla och äta plockmat, det är lite som en cocktailbjudning med tilltugg. Men plockmat kan faktiskt vara hela måltider, det finns fantastiska recept som är väl blandade och näringsrika. Man kan välja om det ska vara helt vegetariskt eller blandat, fisk och skaldjur eller också kött, precis som när man gör i ordning menyn för en middagsbjudning. Men många finner att det är lättare att tillfredsställa allas smaker och behov eftersom man har ett flertal olika rätter på samma bord. Man kan läsa mer på Freshcatering.se.

Specialister på plockmat

Alla kockar har sin alldeles egen specialitet, eller en viss sorts mat som de brinner för. Om man vill äta fisk och skaldjur så väljer man naturligtvis en restaurang där de är kända för denna sorts mat. Det samma gäller stek, hamburgare eller veganmat. En del kockar har ett stort intresse för plockmat och satsar mycket av sin finess och erfarenhet på just detta. De skriver böcker och lagar mat som äts med fingrarna av kändisar och högt uppsatta personer. I detta inslag från Sveriges Radio får du veta mer om plockmat för alla tillfällen.

Det spelar ingen roll om det kallas för fingerfood eller plockmat, konceptet har helt klart blivit en stor framgång. Om de allra rikaste kändisarna inte har något emot att plocka ihop sin egen mat och äta det så förstår man att det kanske är något roligt. Helt klart så kan denna form av servering vara det allra bästa när man själv väljer och provar sig fram till vad som är gott. Det är minst lika viktigt att skapa goda maträtter som kan serveras som plockmat. Nästan ännu viktigare eftersom de är så små att man kan känna alla smakerna på ett helt annat sätt.

Plockmat har intagit sin plats i finare serveringar, det är som en buffet men på ett lite annorlunda sätt. Det är härligt att med en eller ett par munsbitar äta upp en hel rätt, för att sedan fortsätta till nästa. Inom loppet av några minuter har man lyckats få i sig en enorm variation av smaker och upplevelser-  helt underbart.

Leave a Reply