Home » Mysigt hemma med rätt belysning 

Mysigt hemma med rätt belysning 

  • by

Det är inte bara på vintern man kan skapa en trevlig stämning i hemmet med rätt belysning. Hela året om kan en liten lampa göra stor skillnad, även om det är extra viktigt när det är mörkt och ruggigt utanför. Faktum är att olika sorters lampor och belysning har en stor inverkan på hur ett rum upplevs, det är inte bara en fråga om att kunna se vad man håller på med.

Genom att placera lamporna på olika ställen runt om i hemmet kommer det att bli mysigt och inbjudande. Vissa företag har en serie där man kan få golvlampa, bordslampa och taklampa i samma stil, vilket gör att rummet ser enhetligt och prydligt ut. Eller så satsar man på olika modeller- bara de matchar varandra och inte gör rummet plottrigt. Såvida detta inte är önskad effekt, ett hem är trots allt ens personliga sfär där man kan inreda som man vill.

Lampor i alla hörn

För det mesta kan det vara bra med en kombination av olika lampor. På förmiddagen kommer ljuset in utifrån på ett helt annat sätt än på eftermiddagen, till exempel. Och en del rum används till flera aktiviteter, vilket innebär olika sorters belysning. Ett kök kan vara bra för en romantik middag, men det är också här man lagar mat eller läser läxor. Vardagsrummet är inte bara till för att se på TV utan också läsa en bok eller umgås med vänner.

För att göra det riktigt mysigt kan en lampa på rätt plats vara precis vad som behövs. Men inte bara själva lampan är viktig utan också hur den sprider sitt ljus. Du kan klicka här om du vill se snygga golvlampor. Om skärmen är riktad uppåt så blir ju effekten helt annorlunda än om det är en ljuskägla riktad neråt, kanske mot en fåtölj.

Många gånger är det också smart att kombinera en bra taklampa med flera mindre ljuskällor runt om i rummet. På detta sätt kan man se vid behov, eller om man vill att det ska vara ljust i rummet. Men samtidigt så går det att skapa stämning genom att bara sätta på de mindre lamporna, som en väggbelysning eller kanske något som hänger i fönstren. Massor av snygga designlampor finns på Designlampor.nu.

Stänga ute mörkret

Det är något alldeles speciellt under de mörka vinterkvällarna att dra för gardinerna och tända en liten lampa. Koka lite choklad och ta sig en kakbit, för att sedan sitta och mysa på soffan. Man kan sitta och prata i timmar med en god vän, utan att känna av mörkret och kylan utanför. Men det samma kan också ske på sommaren, vissa kvällar är det lite för mörkt för att sitta utan belysning. Då kan en lampa, gärna med dämpat sken, göra att sommarnatten blir helt fantastisk.

Belysning, olika sorters lampor, kan alltså göra det riktigt mysigt i hemmet. Det behövs inte alls så mycket av för dyra möbler eller lampor. Istället är det viktigt var man placerar dem och när de tänds. Hemmet ska vara en välkomnande plats, en tillflykt och oas. För många är vardagen fylld av stress med jobb och skola, därför ska man göra allt som står i ens makt för att skapa en mysig stämning i hemmet. Hur du skapar mys i mörkret med hjälp av belysning kan du läsa i den här artikeln från Västmanlands Läns Tidning. En liten ljuskälla på rätt ställe kan vara precis vad som behövs för att ge hemmet det där lilla extra.

Inreda med lampor

Belysning är en stor del av heminredning, och ett kapitel helt för sig självt. Ibland bygger man upp hela rummet runt en lampa, kanske en som man ärvt eller en speciell modell som är extra uppskattad. Annars är det lätt att anpassa lamporna till den inredning som redan finns i rummet eller hemmet, för utbudet är så pass stort. Det finns något för alla smaker och prisklasser, vilket gör det lättare att skapa den stämning man önskar.

Förutom själva lampan och skärmen så är ju även glödlampan och installationen något som kan ge en större mysfaktor. Skarpt ljus när det behövs, men lite mjukare för mys, kan skapas med en dimmer. Helt klart ska man stänga ute det ovälkomna mörkret och satsa på en härlig atmosfär inomhus.

Leave a Reply