Home » Hur man väljer färg

Hur man väljer färg

  • by

Det finns en uppsjö av olika färger på marknaden. Inte bara olika nyanser men också typer av färg. Om man inte väljer rätt sorts färg kan hela arbetet bli förstört. Därför är det viktigt att läsa på burkarna eller fråga om råd i affären innan man handlar.

MA370-målarpenslarNär man ser vilken färg är bra utomhus ska man se på vilken del av huset man ska måla och hur underlaget ser ut. Man kan ha en riktigt rejäl, hållbar fasadfärg. Men om underlaget inte är förberett på rätt sätt blir det inte bra i alla fall. Om det är fråga om obehandlat trä, till exempel, måste man först stryka ett lager av grundolja för att färgen ska fästa ordenligt.

Även en existerande träfasad måste först tvättas av innan man sätter igång. Det bildas nämligen alltid ett lager av fett och smuts på en fasad, speciellt om man bor i ett trafikerat område. Ibland måste man även skrapa väggen för att kunna stryka på hållbar fasadfärg. Ett speciellt medel mot mögel kan också vara en bra ide’ att använda. Vilken färg är bra utomhus kan kopplas direkt samman med förarbetet. Om man fuskar här syns det mycket väl senare.

Innan man sätter igång att måla hållbar fasadfärg ska man även se till att täcka över alla ytor som inte ska målas. Det kan vara jobbigt att ta bort färg från fönster och stuprännor. Men man ska också tänka på att täcka över buskar och växter med plast, för att skydda dem mot färgstänk Man bör även flytta bilen lite längre bort från huset. Förberedelserna är ganska många, men det tar bra mycket mindre tid att skydda omgivningarna än att skrapa rent efteråt.

Man kan fråga i affären vilken färg är bra utomhus. Här kan man också få råd om grundning. Det är inte alla färger som kräver att man först grundar virket, så man ska inte ta för givet att man behöver göra det. En del färger idag innehåller olja medan andra har akrylat. Oljefärg skyddar ganska bra mot mögel, som kan vara ett ganska stort problem. Det ger också näring och styrka åt träet. Även om det låter som en paradox finns det idag vattenbaserade oljefärger.

Genom att välja rätt färg och vara noga med förberedelserna kan man förvänta sig ett bra resultat. När man väljer vilken färg som är bra utomhus ska man ta en hållbar fasadfärg, en som kan hålla i många år.

Leave a Reply