Home » Hur du skapar en fantastisk påskstämning

Hur du skapar en fantastisk påskstämning

 • by

Påskhelgen är en efterlängtad högtid. Förr i tiden var påsken starkt förknippad med kristendomen. I nutid ser vi det mer som ett tillfälle att umgås med nära och kära. Påsken infaller under den månad när vintermörkret äntligen börjar försvinna.

Du kan skapa en mysig påskstämning genom att pynta. Här finns det fint Pynt inför påskhelgen. Det är en bra idé att börja med pyntandet i god tid. Detta ger dig möjligheten till att bygga upp dina förväntningar inför högtidshelgen.

Tips och trix för ditt eget pyntande

Målade ägg och fjädrar har länge varit förknippade med påsken. Det är vanligt att använda riktiga ägg till pyntandet. Dessa ägg målas i regel alltid med ljusa färger som representerar våren och påsken.

Ägg är förknippat med kristendomen och den fasta som man tidigare praktiserade inför påsken. Man sparade alltså äggen som man vanligtvis konsumerade dagligen. Dessa konsumerades istället under högtidshelgen.

 • Du kan måla ägg och sprida ut dessa på lämpliga platser i hemmet. Målning är ett perfekt sätt för att aktivera barnen. Ni kan också ge bort ägg till nära och kära som presenter.
 • Under påsken använder man också påskägg av pappmaterial som är fyllda med godis. Dessa går att köpa i de allra flesta livsmedelsaffärerna. Ett annat alternativ är att göra egna varianter av gamla pappkartonger och dylikt. Barn brukar i regel tycka att det är väldigt roligt att pyssla, speciellt när slutresultatet inkluderar godis.
 • Fjädrar i ljusa färger hör påsken till. Klicka här för fler detaljer. Du kan sprida ut fjädrarna på en rad olika ställen i hemmet. En bra idé är att ge sig ut i naturen och samla kvistar och dylikt. Kvistar som är dekorerade med ljusa fjädrar skapar en mycket mysig stämning. 
 • Vykort som är pyntade med påskens färger är ett perfekt sätt för att bygga upp påskstämningen. Du kan skicka dessa vykort till dina nära och kära, även de personer som du inte kommer att träffa under högtidshelgen.
 • Barn brukar gilla att skriva och måla sina egna vykort. Om dina barn ska vara påskkärringar är det en bra idé att göra flera vykort. Barnen kan då ge bort vykort till de personer som får oväntat besök.  

Skapa dina egna saker

Du kan skapa en stor del av påskpyntet på egen hand. Läs i Expressen om hur du skapar härlig stämning med påskpyntet. I regel har du redan det som behövs i ditt hem. Det enda som du kan behöva köpa är färger. Du kan i regel alltid köpa billiga färger i vanliga livsmedelsaffärer.

 • Fjädrar kan vara svårt att göra på egen hand. Fjädrarna behöver dock inte vara gjorda av ett mjukt fluffigt material. Du kan exempelvis använda dig av vanligt papper. Det ska helst vara ett relativt hårt pappersmaterial, exempelvis från ett vanligt skrivarpapper.
 • Du kan klippa ur en fjäder ur skrivarpappret. Det kan vara bra att rita fjädern på papperet för att underlätta urklippningen. När du har klippt ur fjädern kan du klippa små raka linjer på toppen.
 • Det sista du behöver göra är att måla fjädern i en lämplig ljus färg. Gult är starkt förknippat med påsken. Du kan också använda dig av ljusrött, rosa och orange.
 • Du kan också skapa egna påskkycklingar av pappmaterial. Har du flyttkartonger hemma fungerar dessa alldeles utmärkt för detta ändamål. Flyttkartonger är i princip alltid gjorda av ett hårt pappmaterial som inte viker sig.
 • Du kan klippa ur kycklingarna på samma sätt som du har skapat fjädrar. Om du är lite extra händig kan du försöka klippa ur formen av en påskkärring. Detta kräver kanske lite mer avancerade målningskunskaper.
 • Riset och kvistar finns, som vi redan har varit inne på, tillgängligt i naturen. Du kan använda dessa naturmaterial för att pynta ditt hem. Ljusstakar och dylikt som redan finns i hemmet kan på så sätt förvandlas till påskattiraljer.  

Påskpynt som inte skadar djuren

Tyll och papper kan ersätta påskfjädrarna. Läs mer i Aftonbladets artikel. Tidningen rapporterar om att det finns en ökad medvetenhet mot påskpynt som skadar djur. Vad gäller fjädrarna kan man exempelvis inte garantera att djuren inte har tagit skada. Av den anledningen har ett 70-tal städer i Sverige valt att inte använda riktiga fjädrar för pyntning i offentliga utrymmen. 

Det här problemet förstärks ytterligare av att fjädrarna inte kommer från Sverige. I många fall kommer de inte ens från Europa. Om fjädrarna hade kommit ifrån ett EU-land hade djuren åtminstone skyddats av de gemensamma EU-lagarna.

Överdriven användning och konsumtion av ägg kan också skada djuren. En del människor menar att man inte överhuvudtaget ska använda eller konsumera ägg. Det är viktigt att poängtera att vi har en lång historia av att konsumera ägg. Att använda ägg som inredning kanske inte är lika naturligt. Om äggen ändå inte ska ätas kan det betraktas som onödigt att slösa på naturens resurser. 

Varför firar vi påsk?

Påsken är en högtid som firas i alla kristna församlingar runt om i världen. Ur ett religiöst perspektiv hedrar man Jesus och dennes lidande. För inte allt för länge sedan var långfredagen en mycket stillsam dag. I Sverige fanns det knappt några öppna butiker. 

Idag är påskhelgen inte särskilt förknippad med stillsamhet. Vi ser det mer som en ledig långhelg som tillåter oss att slappna av från den hektiska vardagen. Det är dock viktigt att komma ihåg att inte ta den lediga helgen för givet. Vi bör se påsken som ett tillfälle för att umgås med de personer som har en viktig roll i våra liv. 

Leave a Reply