Home » En varierad kost som inkluderar frukt

En varierad kost som inkluderar frukt

  • by

Många sjukdomar och andra hälsoproblem kan förebyggas genom en rätt kosthållning. Inte för mycket fett, i alla fall inte den farliga varianten. Så mycket grönt som möjligt och gärna lite detox drycker där emellan. Frukt är en annan viktig byggsten i vägen mot god hälsa, och för att bibehålla den balans man funnit.

365-5-varierad-kost-fruktDet behöver inte alls vara så komplicerat att hålla sig till det som är sunt, men ibland så är det lättare att ta den mindre sunda vägen. Därför ser många till att ha allt till hands, så att det inte blir en frestelse att köpa färdiglagat eller godis till måltiderna. En ny trend är matkassen som levereras hem till dörren varje vecka och som innehåller allt man behöver för att laga goda, sunda måltider till hela familjen. Ett annat sätt är genom att beställa en fruktkorg till jobbet.

Mycket frukt varje dag

Det finns flera olika sorters fruktkorgar att välja mellan. Allt fler satsar inte bara på att äta mer frukt och grönt men också på att välja vilka råvaror de köper. Därför har ekologiska och biologiska varor blivit allt mer populärt och detta har lett till ett större utbud. Man kan boka leverans av ekologisk fruktkorg i Stockholm och hjälpa medarbetarna att göra hälsosamma val. När frukten står där i fikarummet så blir det ofta en god vana att ta det istället för sötsaker till mellanmålet. Eller så kombinerar man de två, vilket ofta automatiskt leder till mindre kakor.

Idag kan man få de flesta frukter i Sverige, och de finns året om. En del är alltid säsongens specialiteter och de brukar smaka bättre. Med en fruktkorg kan det vara möjligt att pröva på lite nya smaker och variera sig från de vanliga äpplen och bananer. Det finns flera exotiska frukter som man knappt kan uttala namnet på, men som kan beställas i samband med fruktleveransen. Eller så väljer man en ny sorts kombination varje vecka och ser vad som uppskattas allra mest.

De flesta är idag medvetna om hur viktigt det är att kontrollera vad man äter. Ju bättre val som görs i vardagen desto friskare blir man och detta är något som gäller för hela familjen. Många arbetsplatser beställer en fruktkorg av flera olika anledningar, men en av dessa är att slå ett slag för hälsan. Faktum är att det ju även är till nytta för arbetsgivaren att hålla sina anställda så friska som möjligt. Men samtidigt så är det en bonus, ett sätt att uttrycka sin uppskattning för vad de gör. Hos Fruktshop finns ett stort utbud av färsk frukt.

För mycket av det goda?

Kan man äta för mycket frukt? Denna fråga kommer ofta upp, speciellt i samband med dieter och kurer som i princip bara bygger på frukt. De flesta läkare är eniga om att en varierad kost är det bästa. Vare sig man vill gå ner i vikt eller bara hålla sig frisk så har kroppen behov av flera olika ämnen. Proteiner, fibrer, mineraler och vitaminer är de stora byggstenarna, likaså kolhydrater och fett. Det viktiga är ofta att hitta balansen så att de sunda valen uppväger de mindre hälsosamma. I detta inslag från Sveriges Radio ifrågasätter man en kost med enbart frukt.

Frukt bör alltid finnas med i en varierad kost, och det finns så mycket att välja på. Alla har sina egna favoriter, och ibland så lägger man allt samman till en härlig fruktsallad. Det är bra att vänja barnen vid att äta frukt redan vid en tidig ålder. Sedan kommer de att fortsätta hela livet ut med en varierad kost som inkluderar frukt.

Leave a Reply