Home » En framtid med jobb inom ekonomi

En framtid med jobb inom ekonomi

  • by

Att jobba med ekonomi kan innebära en rad olika arbetsuppgifter. Det är ett stort område med flera möjligheter till specialisering. Många börjar redan på gymnasienivå med att lägga grunden för en karriär inom ekonomi. Det är verkligen ett framtidsjobb, eftersom det är basen för allting som sker i samhället. Plus att med alla de lagar som finns i Sverige så krävs det någon med en gedigen kunskap.

Vilken inriktning du väljer kan bero på olika saker. Om möjligt ska du satsa på något som du tycker är intressant. Att kunna trivas på jobbet är en välsignelse som inte ska undervärderas. Ofta blir du också bättre på något som du tycker är roligt. Det i sin tur kan leda till befordran eller bättre lön. Just inom ekonomi kan det vara viktigt eftersom du hela tiden måste se vad som är nytt. Ekonomi är en bransch i ständig utveckling. 

Att jobba med ekonomi

En del väljer att rikta in sig på bankväsendet. Här finns det i sin tur olika poster och inriktningar. Andra tycker det är roligt med bokföring och redovisning. Antingen startar de eget eller blir del av ett team. Det finns också chansen att jobba på ett stort, internationellt företag. De har ofta sin egen ekonomiavdelning som bara sysslar med att främja affärerna. Allt fler väljer nu också att bli konsulter. Att jobba för egen räkning eller via en bemanningsbyrå. Det finns lediga tjänster i Östersund

Med andra ord har du flera valmöjligheter inom ekonomin. Du kan bli riktigt duktig på företagens behov, eller så väljer du redovisning. Andra jobbar mest inom en viss bransch och lär sig allting om vad som sker där. Vissa uppgifter är så vitt skilda att du inte ens tänker på att alla går under benämningen ekonomi. Men det finns en plats för alla, någonstans. Sök jobb hos Klarapapper, de har en härlig arbetsmiljö. 

Tänk på framtiden

En av orsakerna till att välja ekonomi är alltså att det har en framtid. Trender kommer och går, men de måste alla bokföras. Fastigheter köps och säljs, och någon måste redovisa vinsterna och förlusterna. Folk jobbar på och du måste se till att alla skatter och arbetsgivaravgifter betalas in i tid, samt redovisas. Det är uppenbart att ekonomi inte kommer att försvinna, tvärtom. Du kan ha en framtid med jobb inom redovisning, läs mer i den här artikeln

Vad som har förändrats och gett ekonomi en ny inriktning är metoderna. Tidigare skrevs allting ner för hand. Du hade blått bläck för ena sidan och rött för den andra. Principen är faktiskt den samma idag, men allting förs in i datorn. De allra flesta företag jobbar idag med digitala ekonomiska lösningar. Även redovisningsbyråerna har arbetat upp bra system, ofta baserade i molnet. 

Det gör det lättare för företagen som bara kan fotografera eller skanna in sina underlag. Sedan bearbetar deras ekonomiska partner alla siffrorna och gör dem tillgängliga för alla. Du kan se alla rapporter och göra uppställningar var du än befinner dig. En extra viktig lösning för den som reser ofta eller som har kontor på olika orter. 

Lika viktigt för stora som små

Alla måste redovisa sin verksamhet. Det spelar ingen roll om det är ett multiinternationellt företag eller du jobbar ensam. Lagarna måste följas och det innebär att allt ska vara under kontroll. För att motarbeta svartjobbare har staten blivit ännu strängare inom vissa branscher och kräver elektronisk registrering. Hela Gotland skriver om stora företag som behöver hålla koll på sin redovisning. 

Men det är inte bara en fråga om att uppfylla lagen. Det är bra för dig själv som företagare att redovisa och hålla ordning på ekonomin. Ju större företaget blir desto mer komplicerat blir allting. Då har du behov av experterna mer än någonsin. Fast egentligen är det lika viktigt för alla. För med de sammanställningar och rapporter som de ger dig så kan du ha full kontroll över din verksamhet. 

Ekonomi är basen för allt, på ett eller annat sätt. Med din redovisning kan du se var företaget står. Hur de olika avdelningarna fungerar och var du ska sätta in dina resurser. Du kan se resultatet av olika kampanjer och annonser, för att inte tala om att du vet när något går dåligt. Redovisningen är också något du kan visa upp i banken när du ansöker om ett fördelaktigt lån. Det som stora företag ser på när de väljer att investera i något. 

Olika yrken inom ekonomi

Redovisning är bara en aspekt av ekonomi, det finns ett antal inriktningar. Ibland kan du få jobba med flera olika saker, det beror på vilket företag du är anställd hos. Eller om du föredrar det så kan du specialisera dig ganska tidigt. Sedan finns det ju ingenting som hindrar dig från att lära dig något nytt lite senare. Du kan alltid ta en vidareutbildning om du hittar något du trivs med. 

En del blir civilekonomer medan andra satsar på att vara controller eller ekonomiassistent. Du kan också jobba som revisor eller bankrådgivare. I flera sektorer finns det också möjligheten att gå in för privata kunder eller stora företag. Med andra ord så är ekonomi ett så stort område att du aldrig tröttnar på det. Det är också ett bra sätt att komma igång som chef. 

För att lyckas som ekonom bör du trivas med siffror. Det ligger i arbetets natur. Att vara noggrann är en fördel för bara ett litet fel kan leda till stora problem. Ibland kan arbetet innebära att du jobbar ensam och att det tidvis är monotont. Men det beror helt på vilken inriktning du väljer. På andra poster är du del av ett dynamiskt team som jobbar tillsammans. Det är alldeles upp till dig vad som verkar bäst. 

Satsa på en ekonomisk framtid

Det är klart att inte alla är lämpade för att jobba med ekonomi, i alla fall inte på lite högre nivåer. Men om du trivs med det så kan du ha en säker framtid. Det är intressant, ett område där det hela tiden händer saker. Du måste vanligtvis hålla dig underrättad och se vilka nyheter som kan hjälpa dina kunder. Så det är inte alls ett yrke där du lär dig vissa saker och sedan bara sitter där. Kanske inom vissa inriktningar men långt från alla. 

Bland annat för att det hela tiden kommer upp nya situationer. Om du bara ser på det här med internet så är det ett bra exempel. Ekonomisk brottslighet har alltid funnits, men nu ligger den på en helt ny nivå. Det mesta sker på nätet och därför måste även de som kämpar mot denna form av brott vara där. Egentligen är det inte annorlunda med annat som har att göra med ekonomi. I takt med att den digitala utvecklingen går framåt måste även ekonomerna uppdatera sig. 

Leave a Reply