Home » En digital framtid i arbetslivet  

En digital framtid i arbetslivet  

  • by

Det finns inget tvivel om att elektronik av olika slag har förändrat arbetsplatserna radikalt. Ingen kan idag tänka sig att jobba utan datorer eller mobiltelefoner, det är lika normalt som att klä på sig varje dag. Digitala hjälpmedel underlättar arbetet och gör det mer effektivt, det är en helt normal del av vardagen.

picMen för inte så länge sedan så skrevs allt för hand eller på maskin. Man ringde upp sina kunder på telefon och om de inte var på kontoret så var det bara att ringa lite senare. Sekreterare tog emot besked och skrev ner allt på papperslappar. Helt klart så är världen en annorlunda plats idag.

Effektiva möten och konferenser

En sak som verkligen gjort stor skillnad är teknologi som tillåter folk att ha kontakt med varandra. Telefon, mobiler, videokonferenser, internetsamtal och mycket annat har gjort det lättare att prata direkt med de man vill nå. Framför allt har videokonferenser visat sig vara mycket effektiva.

Tidigare lade företagen ner stora summor pengar på affärsresor. Ville man ha ett möte så var det bara att ta flyget eller bilen, och det var inte alltid så lätt att koordinera alla deltagarna. Idag så bestämmer man bara en tid och sätter sig i ett rum på sitt eget kontor. De andra sitter i sina respektive länder eller orter och alla kan ha en diskussion samtidigt.

Det kostar inte så mycket samtidigt som det är möjligt att ha flera möten samma dag. men för att det ska fungera på en tillfredsställande nivå är det viktigt att ha de rätta redskapen. Nätanslutningen måste fungera väl och alla ska kunna se och höra ordentligt. Alla företag kan hyra videokonferensutrustning från ITO Nordic.

Att hyra utrustning kan vara en bra ide’, speciellt i början. Ju mer involverad företaget blir med konferenser av olika slag, eller om verksamheten rent allmänt går framåt, så kanske det är läge att investera lite mer i egen utrustning. Men annars så har man här en möjlighet att få den allra bästa utrustningen till en billig penning, med allt det support som önskas. Allt du behöver veta finns på https://itonordic.se.

Moderna möteslokaler

Det är klart att ibland så är det viktigt att komma tillsammans rent fysiskt, det kommer aldrig att försvinna helt och hållet. Men det är möjligt att spara en hel del tid och pengar på att planera sina möten på detta nya, moderna sätt. För det handlar inte bara om att sitta och prata, utan det är möjligt att ha presentationer av olika slag. Teknologin kan utnyttjas till max och det blir nästan bättre än om alla var närvarande i samma rum. En presentation från Fredrik Peterson på ITO Nordic om “att använda sig av det digitala mötesrummet” finns att ladda ner på den här sidan.

Vissa företag använder sig av flextider, många av de anställda jobbar sena kvällar eller tidig morgon. Detta är för att de har kunder i andra delar av världen, i andra tidszoner. Med lite planering kan man ha ett möte med avdelningskontoret i Japan. Det är bara åtta timmars skillnad så med en del förskjutningar i arbetstiden så är det inte alls svårt att hålla regelbunden kontakt. Med andra länder kanske man måste skjuta ännu mer på sina tider, men det är i alla fall bättre och billigare än att behöva resa dit personligen.

Bra utrustning viktig för effektiva möten

Alla vet hur viktigt det är att ha de rätta verktygen, allt från mobiltelefoner till affärssystem. Idag är det mesta sammankopplat tack vare teknologin, så att man lätt kan illustrera och förklara sina punkter på mötet. Allt detta kan kombineras med videokonferenserna, det blir levande och intressant. Videokonferensen är enklare att hålla än någonsin förut tack vare ny teknik. Allt du behöver veta finns att läsa här i en artikel från Computer Sweden.

Den tid och pengar man sparar på att dra ner på resor är avsevärd. Samtidigt är det idag praktiskt möjligt att ha regelbunden kontakt med sina kunder på en helt ny nivå. Vissa företag avsätter en eller ett par dagar i veckan till konferenser, det är en ständigt återkommande händelse på kontoret. Andra tar det vartefter, individuella överenskommelser närhelst det behövs. utrustningen är inte svår att använda, allt är programmerat och det är bara att klicka på några knappar.

Bättre samarbete inom företaget

Men videokonferenser är inte bara ett sätt att hålla kontakt med kunder. Många arbetsteam jobbar idag hemifrån eller är utspridda på annat sätt. Det har blivit vanligt att inte fokusera så mycket på var personen befinner sig fysiskt utan istället på vilka kvalifikationer de har. detta gör det möjligt att bygga upp en riktigt bra grupp som alla är specialister inom sitt område. Computer Sweden skriver nu om hur man som företagare kan skapa ett bättre utvecklingsteam genom bland annat videokonferenser.

Många verksamheter är bara aktiva på nätet idag. Allt från nätbutiker till bloggare och andra informationssajter, tidningar och organisationer. Mycket av detta kan göras från olika platser, det krävs inte en närvaro på ett speciellt kontor varje dag. Men för att verksamheten ska fungerar ordentligt så är kommunikation fortfarande mycket viktig. En del träffas varje morgon via videokonferens för att gå igenom dagens arbetsuppgifter. Eller så kommer man samman en gång i veckan för att diskutera vad som gjorts.

Framtidens effektiva företag

Det gäller att spara pengar där man kan, och att använda resten på ett vist sätt. Genom att investera i videoutrustning, antingen hyra den eller köpa, kan vara det allra bästa företaget gjort på länge. Dels sparar det tid, men också pengar som kan användas till annat. För att kunna ha framgång i dagens konkurrens gäller det att vara effektiv, detta är viktigare idag än någonsin tidigare. Detta inkluderar att känna till och utnyttja alla de möjligheter som finns.

Teknologin har öppnat upp dörrar man inte ens visste existerade. Det har gjort det lätt att hålla kontakt och att jobba effektivt. Hårt arbete kan löna sig när man gör det under de rätta förhållandena, och använder sig av de bästa redskapen.

Leave a Reply