Home » Därför ligger drömhuset ofta på en ö

Därför ligger drömhuset ofta på en ö

  • by

Tänk att kunna köpa ditt drömhus. Att äntligen få ett hem eller fritidshus som har allt det du önskar. Det är inte bara utseendet eller designen som är viktig. Även var det ligger kan vara avgörande för om det bara är ett bra hus eller verkligen det du vill ha. Många väljer att investera i sina drömmars hus på en ö. Men oavsett husets läge så är det viktigt att det uppfyller alla det du tänkt dig.

En del vill ha ett rustikt gammalt hus med karaktär. De tillbringar gärna flera år med att renovera och anpassa det till ett modernare liv. Andra föredrar att köpa helt nytt, eller kanske bygga huset själva. Då är det också lättare att få med alla de där detaljerna som gör det till ett drömhus. Vissa familjer tycker att platsen är det viktiga. Om huset sedan inte är det allra snyggaste eller bekvämaste spelar inte så stor roll för dem. Det är ändå uppfyllelsen av en dröm.

Ett extra lagom stort hus

Det är inte ovanligt att fritidshuset är minst lika viktigt som den permanenta bostaden. Många tillbringar alla sina helger och lediga tid ute på sommarstället. Därför kan det vara just fritidshuset som de satsar lite extra på, och förverkligar sin dröm med. Nu när det blivit lagligt att utan bygglov bygga ett ganska stort hus på tomten så har du större möjligheter att få just det du vill ha. Sommarnöjen hjälper dig som vill bygga attefallshus med kök där du kan spendera din lediga tid.

Attefallshus är det allra senaste inom bygg. Du kan bygga ett 25 kvadratmeter stort hus på tomten utan några problem. Det räcker med att du informera kommunen och att du ser till att det inte ligger för nära grannens tomt. I och med att takhöjden kan vara upp till fyra meter så går det att göra det till ett trevligt, relativt stort hus. Kanske detta kan planeras och bli drömhuset. Du kan ha sovloft och veranda, och många utnyttjar även taket. Med andra ord så går det att designa det helt perfekt. Vare sig du väljer att bygga det själv eller vill ha ett nyckelfärdigt hus så är alternativen oändliga. På den här sidan hittar du färdiga fritidshus för alla behov. Det går också att kombinera Attefallshuset om du vill ha en del bod och resten för att bo i. Med andra ord så är det ett vitt ark som bara väntar på att bli skrivet på.

Viktigt med miljön runt huset

Alla har sina egna tankar om var huset ska stå. En del trivs allra bäst mitt inne i stan. De kan inte sova om de inte hör trafik eller sorl från omgivningen. Eller så är det precis tvärtom. Det ska vara tyst och lugnt i området. Bara fåglarna ska höras, och vindens susning. Mellan dessa två extrema åsikter så befinner sig de flesta. Många tycker om att bo lite fint ute in naturen, men ändå med korta avstånd till andra människor. Du ska kunna cykla till butiken, men även bara ha några minuter ner till stranden.

För att allt detta ska vara möjligt finns det vanligtvis en stadsplanering. När du flyttar till ett område så kan du lita på att det inte byggs en motorväg där, eller stora hotellkomplex, inom den närmaste framtiden. Alla måste ansöka om byggnadslov för att kunna utveckla sina ägor. Detta gör det möjligt att kontrollera miljön. På sina håll är det extra stränga regler, just för att bevara det historiska eller biologiska arvet. Helsingborgs Dagblad rapporterar i den här artikeln om hur fritidshus på ön Ven stoppas.

För den som får avslag är det inte alltid så roligt. Men i längden så blir området mer värdefullt och attraktivt. En viss sorts människor kommer att dras till miljön, som har en chans att bevaras. På sina håll har öarna eller andra platser sett mer eller mindre likadana ut i generationer. Du kan lita på att de kommer att finnas kvar. Besluten grundas på vad som anses viktigt för alla involverade. Alla tjänar alltså på att dessa lagar existerar.

Mysigt att bo på en ö

Många tycker om att vara i närheten av havet när de reser på semester. Skog och sjö går också bra. Vatten har en speciell dragning, du kan både bada, åka båt eller fiska. Det ger ett lugn som du inte upplever någon annan stans. Därför ligger drömhuset ofta på en ö. Läs mer på den här sidan i Aftonbladet. För folk drar sig gärna till de ställen där de upplevt en härlig resa eller semester.

Att bo på en ö kan ha sina fördelar. Det är ofta inte så mycket trafik eftersom bara de som vill dit gör sig besväret. Om det finns en bro är det lättare att ta med sig alla saker för en helg i fritidshuset. Annars är det båt som gäller. Då är ön ofta ännu mer isolerad och du kan verkligen uppleva den svenska naturen på sitt bästa. Vare sig du bor året runt eller bara använder ön som en tillflyktsort för fritiden så kommer du att kunna njuta av allt som hav och sjö har att erbjuda.

Med dagens fina nätverk av vägar så är det lätt att komma fram till så gott som vilken ö som helst. Om de inte ingår i vinterunderhållet så brukar husägarna gå samman om att betala någon som har traktor. Ditt drömhus ska vara tillgänglig hela året om, i alla fall om du isolerat det ordentligt.

Ta hand om ditt fritidshus

Allt fler inreder sitt fritidshus väl. De skapar ett drömhus som hela familjen kan trivas i. Med de nya lagarna om Attefallshus är det lättare att utöka boytan. Du kan med fördel ställa upp ett hus till, så att även vuxna barn kan få rå sig själva. Enköpings-Posten skriver i den här artikeln om vikten av att se över larmen till fritidshuset. Om huset ligger mycket isolerat kanske en koppling till en larmcentral eller polisen kan vara på sin plats.

För många fritidshus är inte längre bara en liten stuga med kallt vatten och utedass. Det har blivit vanligare att ge sig själv ett drömhus. Speciellt de som valt att bo i lägenhet lägger ner lite extra omsorg om sitt fritidshus. Det spelar ingen roll om det är på 25 kvadratmeter eller ännu större. Här har du chansen att ta hand om dig själv.

Leave a Reply