Home » Därför bör du röra på dig om du jobbar på kontor

Därför bör du röra på dig om du jobbar på kontor

  • by

Kontorsarbete innebär mycket stillasittande. Du känner dig ofta stel efter ett långt pass, speciellt om du glömmer bort tiden och inte rör på dig. Experterna kommer med olika råd om varför du bör röra på dig om du jobbar på kontor. Bland de många tipsen finns det helt klart några stycken som du kan ta till dig. Det kommer inte att ta lång tid förrän du märker skillnad. Du får mer ork och kroppen blir mer flexibel.

Till att börja med ska du inte sitta ner så länge. Ta de som vana att ställa dig upp för att hämta något. Rulla inte stolen till bokhyllan eller skrivaren. Du kan till och med ställa dina saker lite längre bort så att du bara måste resa på dig. Det kan verka som småsaker, men det är många bäckar som tillsammans kan bli en å av en mer aktiv vardag.

Jobba på kontor

Kontorsarbete är egentligen ett ganska stort begrepp. Det finns olika sorters företag och alla har ett kontor. Men i stort sett så innebär det att du sitter med en dator framför dig. Du kanske jobbar med papper eftersom det ännu inte har blivit helt utrotat. En del har kontakt med kunder eller leverantörer, sitter och ringer eller mejlar. Det kanske inte låter så svårt, men du behöver faktiskt ha bra personal för det mesta som sker på ett kontor. En smidig och kostnadseffektiv bemanning för kontor.

Till att börja med så är det bra med anställda som har en utbildning i botten. Om denna kan kombineras med erfarenhet, kanske på flera olika ställen, så blir det ännu bättre. Men det allra viktigaste är ofta personens inställning. För även om alla har sina uppgifter så handlar det ofta om grupparbete. Om en person inte kan samarbeta eller inte fullför sitt jobb så blir de andra lidande. Bemanning i Västerås är viktigt.


Hitta ett bra jobb

Vad kan du då göra för att få ett bra jobb på kontor? Till att börja med måste du naturligtvis skicka in din ansökan med cv och eventuellt ett foto. Det lönar sig att vara ärlig redan från början, för det är lätt att kontrollera dina uppgifter. När du sedan blir kallad till anställningsintervju finns det en hel del att tänka på. Ofta har du bara en chans att göra ett gott intryck. Samt att se om du verkligen vill ha jobbet.

Du kan få ett litet försprång genom att läsa på om företaget. Besök deras hemsida, läs om hur de startades upp och vilket motto de har för sin verksamhet. När du ändå är där kan du också se vilken klädkod de har på företaget. Detta kan ge dig en liten vink om hur du ska klä dig för intervjun. Förbered allting i förväg så du slipper bli stressad i onödan. Expressen skriver här om de smartaste tipsen för dig som vill ha kontorsjobb. Artikeln framhäver också vikten av att visa intresse för företaget och posten. Ställ frågor och lyssna på svaret. Du är ju intresserad av att få jobbet, men vill samtidigt att det ska fungera för alla parter.

Processen med att söka jobb och rekrytering är inte alltid så lätt. Det är viktigt att vara förberedd och tänka igenom vad som kan komma upp under intervjun. Företaget vill ju också vara säkra på att få rätt person till posten. De kan därför ställa konstiga frågor för att lära känna dig lite bättre. Det är inte heller ovanligt att de kontrollera sociala medier för att se vem de har framför sig.

Goda råd för kontorsarbetare

När du sedan väl sitter där på kontoret så är det alltså viktigt att röra på sig. Ställ gärna in din klocka eller mobil så den ringer varje kvart eller hur ofta du vill stäcka på benen. Många är förvånade över hur fort tiden går när de sitter ner och arbetar. Innan du vet ordet av är din kvart över och du bör röra lite på dig.

Naturligtvis räcker det inte med några få steg till skrivaren eller en tur till fikarummet. Men det är en bra vana som ger dig en mer aktiv arbetsdag. I tillägg så bör du ta dig tid att verkligen motionera. Folk som jobbar med stillasittande arbete, typ kontor, har ännu större behov av en genomkörare efter jobbet. Det måste dock inte vara en svettig timme på gymmet. I alla fall inte varje dag.

Expressen tipsar här om hur det är viktigare att röra på sig om man jobbar på kontor hela dagarna. De slår ett slag för promenader. Dessa är billiga, alltid tillgängliga och lätta att komma igång med. Du kanske kan gå till jobbet. Eller om det är för långt så går du av bussen några hållplatser tidigare eller parkerar bilen lite längre bort från kontoret. Ett alternativ är att komma in till jobbet lite tidigare och ta en promenad runt kvarteret.

Viktigt med motion

Egentligen behöver alla motionera, det borde vara en del av den dagliga rutinen. Men de som jobbar på kontor har extra stort behov av en aktiv fritid eftersom de inte använder sina muskler i jobbet. Du behöver inte vänta tills du får förslitningsskador eller åderbråck. Istället kan du redan idag komma igång med lite lätt gymnastik eller träning. Det rekommenderas att du går ut långsamt i början om du varit en riktigt soffpotatis en längre tid. Varannan dag kan vara en bra start.

Men vartefter du blir starkare så kan du bygga på dina rutiner. Den dagliga promenaden kan bli dubbelt så lång eller snabb på lördagarna. En timme på gymmet kan vara en bra ide’. Kanske inte varje dag men en eller två gånger i veckan. Efter en tid så kommer det att kännas helt normalt. Tvärtom, ifall du missar ett pass så märker du att något fattas.

Aktiva kontorsarbetare är mer effektiva

Du själv kommer att må bättre om du ser till att röra på dig under dagens lopp, och sedan träna lite extra utanför arbetstid. Det måste inte ens vara på kvällen om det är svårt. Många använder sin lunchrast till att ta en lektion på gymmet eller i alla fall gå en promenad. Målet är att det ska bli en vana. Helt automatiskt ska du ställa dig upp med jämna mellanrum under dagen. Lite stretching kan också vara bra att lära sig. Vanan att promenera till jobbet är något du kan fortsätta med hela ditt liv.

Forskningen har visat på att de som tar hand som sin kropp och motionerar har flera fördelar. Bland annat så sover du bättre vilket i sin tur gör dig mer effektiv nästa dag. De blir inte sjuka lika ofta, kroppen blir starkare och tål mer. Allt detta är till fördel för både dig själv och din arbetsgivare. De får personal som är mer effektiv och inte sjukskriver sig så ofta. Du själv mår bättre och får mer energi.

För att hjälpa sina anställda har en del företag installerat ett gym i källaren. Eller så subventionerar de medlemskapet i ett närliggande gym. Detta är inte bara för att vara snälla och skapa trivsel. Det är ett slag för personalens hälsa, som är så viktig. De vet att kontorsarbetare har behov av att röra på sig.

 

Leave a Reply