Home » Därför är bra mögelsanering viktigt för barnen

Därför är bra mögelsanering viktigt för barnen

  • by

Ingen normal person skulle kunna tänka sig att skada sina barn. Inte ens andras barn, utan det känns helt naturligt att istället föra av du kan för att skydda dem. Därför är det egentligen konstigt hur pass slarviga folk är med sin innemiljö. Det har varit ett antal fall runt om i landet där skolor av olika slag fått flytta ut under en period på grund av mögelsanering.

Nu ska man kanske inte säga så mycket om det, för det gynnar alla att luften blir ren. Det konstiga är att det ska få gå så pass långt. Vanligtvis kan du upptäcka det bra mycket tidigare om du bara håller lite kontroll på byggnaden. Om det är ditt eget hus har du ansvaret, men kan alltid anlita någon som du litar på. För kommunala byggnader finns det också personal som borde upptäcka liknande problem på ett tidigt stadium.

Skydda hem och hälsa

Det är klart att det är svårt att hålla fukten borta, speciellt i vissa delar av en byggnad. Vindar och källare är vanligtvis mer utsatta än till exempel skolsalen eller vardagsrummet. Badrum måste ha mycket bra ventilation, speciellt de som inte har något fönster. Det viktiga är att du är medveten om hur ditt hus ser ut och hur pass bra luften är där inne. Du kan alltid fixa något, och det är lättare innan ett problem har uppstått. Bland annat går det att skapa drag i huset. Det kanske inte låter så bra men det är fråga om att luften ska cirkulera. Den dåliga ska bort och den friska luften komma in. Du hittar mer information på https://avfuktningsteknik.se/.

Du kanske tycker att det är ett stort jobb. Men att ha hus kostar pengar, du måste ju skydda dina investeringar. Framför allt så vill alla att barnen ska hålla sig friska, och deras föräldrar också. Om fukten inte hålls under kontroll så bildas det lätt mögel. Denna kan sedan sprida sig i byggnaden via luften. Ibland går det genom ventilationssystemet ut till de olika klassrummen, till exempel, i en skola. Vill du veta kostnad för mögelsanering av vind så är det lätt att hitta.

Regelbundet underhåll är lönsamt

Genom att installera bra ventilering i alla rum kan du undvika problemet med fukt och mögel. Men ibland är det svårt. Du kan behöva skaffa nya fönster som är tillräckligt täta. Ibland måste vissa delar av huset bytas ut om möglet fått fotfäste. En del pekar på den globala uppvärmningen som ett skäl till att detta problem har spridits så mycket. Vintrarna är inte längre kalla och torra utan istället regnar det mer än normalt. Detta ger inte huset en chans att återhämta sig efter en varm och fuktig sommar. Sveriges Radio rapporterar i ett inslag om hur många olika typer av byggnader kan behöva mögelsanering.

Du kan alltid fråga experterna om råd. Dels vad du kan göra för att det inte ska uppstå mögel. Eller hur du ska ta bort det så fort du märker av det. Men även vad som krävs för att göra en sanering. De har både verktyg och kunskap som förhindrar de så farliga sporerna att sprida sig till andra delar av hemmet. Med deras hjälp kan du få bukt med det äckliga möglet.

Barn och mögel

Sporerna från möglet sprider sig alltså via luften. Detta gör att du andas in dem om de finns i huset. Många märker inte av möglet förrän de, och framför allt deras barn, har ständigt återkommande luftrörsinfektioner. Astma och allergier kan också blossa upp om du utsätts för ett mögelangrepp. Tråkiga saker men absolut farligt för de som har små lungor och kroppar. Helsingborgs Dagblad rapporterar här om vikten av bra mögelsanering för barnens skull.

Vanligtvis så är lärarna uppmärksamma på hur barnen mår. Om de misstänker något kan de säga ifrån till styrelsen eller vaktmästaren så att de kan se lite närmare på hur byggnaden ser ut. Mögel kan uppstå både på fasaden och inomhus. För den som har ett tränat öga tar det inte lång tid att upptäcka var roten till det onda finns. Sedan gäller det att lägga skolverksamheten till andra lokaler under en tid. För när du gör en mögelsanering är det bäst att ingen är närvarande.

Det gäller att vara alert och se tecknen på att ett barn mår dåligt. Både fysiskt och psykiskt är de beroende av de vuxna i sin omgivning. Astma och andra lungproblem kan vara ett tecken på att det finns mögel i barnens miljö. Ett tecken på att du direkt ska göra någonting åt det och utrota alla spår av möglet så fort som möjligt.

Leave a Reply