Home » Barnkalas hela världen runt

Barnkalas hela världen runt

  • by

Barn och kalas hör ihop, det spelar ingen roll vilken världsdel det handlar om. Alla barn tycker om att leka och i de flesta länder anordnar man barnkalas. En del kan tyckas överdrivna med svenska ögon, men det som går igen överallt är att det ska vara barnens dag.

706-4-barnkalasKalasen kan anordnas i samband med en födelsedag. Ӓven om man inte firar dessa traditionellt i ett antal länder så har många börjat göra det ändå. Eller så har man fest när barnen uppnår en viss ålder, alla milstolpar är viktiga och bör firas.

Hur man kan ordna ett fantastiskt barnkalas

Ibland kan ett barnkalas helt enkelt vara en sorts träff för att leka. Man lagar lite god mat, gärna sådant som barn tycker om, och ser till att ha gott om dricka och sötsaker. Sedan får barnen leka fritt, det passar ju allra bäst på sommaren när man kan vara utomhus. Ett alternativ är att lägga barnkalaset i en park, man kan göra en liten picknick och det är gott om plats där.

Men barn tycker också om när det finns lite struktur på festen, med underhållning och speciella aktiviteter. Ett alternativ här är att hyra in någon för denna del av kalaset. Planet Rondo anordnar piratkalas för barn i Stockholm, Norrtälje och Södertälje. Detta är ett roligt tema som de flesta barn tycker är roligt och som kan gå igen i hela festen. Redan på inbjudningarna kan man skriva att det är et piratkalas och att alla barn är välkomna att klä ut sig. Det kommer att bli riktigt roligt att se alla pirater och enögda sjömän.

Sedan kan också tårtan och maten ha samma tema. Det går att beställa en tårta som är dekorerad som ett piratskepp, eller så gör man den själv tillsammans med barnen. Dekorationer och girlanger kan fortsätta med pirattemat- det är inte svårt att anpassa redan inköpta dekorationer så de passar ihop med temat.

Barnkalas som heter duga

Naturligtvis är det inte bara pirater som kan gå på barnkalas. Planet Rondo anordnar barnkalas i olika teman; boka ett kalas med Spindelmannen tema tillsammans med dem. Eller kanske ett prinsess kalas passar bättre om det handlar om små tjejer. Poängen är att med ett tema så blir hela festen annorlunda, det blir något alldeles speciellt som barnen aldrig glömmer. Alla barn har sina egna intressen och favoritfigurer, och man kan bygga hela festen på dessa.

Det är bra för barn att gå på kalas då och då, att få utlopp för all sin energi och vara tillsammans med andra barn. I vissa länder gör man överdådiga fester med uppblåsbara lekplatser och musik, man hyr in kockar som lagar maten på plats och underhållning från början till slut. Liknande barnkalas kan vara roliga också men ofta behövs det inte riktigt lika mycket för att barnen ska ha det roligt. Någon form av planerad underhållning brukar dock uppskattas riktigt ordentligt.

Att planera ett barnkalas

Ett tips för att barnkalaset ska flyta på i jämn takt är att dela upp det i kvartar, speciellt om det handlar om lite mindre barn. De har inte så lång koncentration och en kvart kan vara ganska lagom för dem. En kvart för lek, en kvart för att äta tårta (det låter inte mycket men är ungefär så lång tid det tar för barn att sätta sig ner och äta en tårtbit), och så en kvart för underhållning, och så vidare. Tiden går raskt och snart är det dags för att gå hem. Barnen har haft det jätteroligt och man har hunnit med precis allt.

På många barnkalas har man också lekar eller tävlingar med ett pris. Detta kan vara mest lämpligt för lite äldre barn, de tycker om att tävla och är inte lika dåliga förlorare som de allra yngsta. Ett alternativ är naturligtvis att ha fiskdamm eller något liknande där alla får sig en godispåse eller annat pris. Det är inte helt nödvändigt att ge bort presenter på ett barnkalas men det är en vanlig företeelse som många tycker är trevlig.

När ska barnkalaset hållas?

En födelsedagsfest brukar ofta hållas på själva födelsedagen, eller den lördag som kommer direkt efteråt. Det kan vara lättare att ha barnkalas på en helg, många barn har andra aktiviteter planerade under veckan. Sedan kan man gärna ordna ett barnkalas i samband med skolavslutningen, det blir som ett hej då inför semestrar och resor. Eller så tar man bara en helg under vintern, den är lång och mörk och även barn har behov av lite uppmuntran. Ett barnkalas kan vara mer eller mindre enkelt, men bra planering brukar vara nödvändig för att det ska bli lyckat. Med inhyrd underhållning så slipper man tänka på den biten, och istället koncentrera sig på allt annat. Det finns tillräckligt att göra för alla.

 

 

Leave a Reply