Home » Att studera på folkhögskola

Att studera på folkhögskola

  • by

En del som inte riktigt vet vad de vill hålla på med i livet brukar ta ett eller ett par år för att gå på folkhögskola. Detta ger en chans till att pröva på något annorlunda samtidigt som man växer till sig på olika sätt. Men många använder även allmäna kurser på folkhögskola för att kvalificera sig för fortsatta studier någon annanstans, samtidigt som man kan syssla med flera intressanta tillval.

MU51-utbildningGrundläggande behörighet till folkhögskola brukar vara att man är mins 18 år gammal det år man på börjar studierna. Det finns allmaäna kurser på folkhögskola, eller så kan man välja den speciella inriktning som skolan har. På en skola med estetisk profil kan man kanske ta dans, sång eller musik. Konst är också något som man med stor nytta kan läsa på en folkhögskola. Om skolan har denna sorts inriktning kan man ofta ha något av dessa ämnen som tillval om man valt allmän kurs.

En annan grundläggande behörighet till folkhögskola som man ofta måste ha är att man avslutat årskursen innan. Man söker alltså inte till en två-årig kurs och kan sedan glömma det hela. Även om kursen är på flera år söker man på nytt varje år. Om man väljer allmän kurs kan det hända att det räcker med ett år, allt beror på vilka förkunskaper man har innan man kommer.

Allmäna kurser på folkhögskola kan vara ett bra sätt att få behörighet för fortsatta studier. Man ser vanligtvis mer på individen och det kan vara stor skillnad mot vanliga skolor. Många upplever också att kamratskapen bidrar till lyckade studier, speciellt om man väljer att bo på skolans internat. Det är ett tillfälle att inte bara studera vissa ämen, utan även att växa som person och människa.

Vanligtvis så krävs det inte så mycket grundläggande behörighet till folkhögskola. Man gör en personlig utvärdering, det är ganska vanligt med intervjuer i tillägg till andra intagningsprov. Eftersom folkhögskolor har mer flexibilitet när det kommer till kursplanen kan man få ganska intressanta resultat. Vare sig man läser allmän kurs eller inte så brukar man nästan alltid kunna välja till extra ämnen. Detta kan ge lite krydda till studierna, speciellt om man väljer något som är annorlunda. Med andra ord så kan allmäna kurser på folkhögskola vara en bra introduktion till högre studier eller yrkeslivet. Man får möta andra personer som också är intresserade av att studera och utvidga sina vyer.

Leave a Reply