Home » Att sätta upp ett eget solkraftverk

Att sätta upp ett eget solkraftverk

  • by

Idag ser man solpaneler överallt i landet, i olika storlekar. Många har dem på taket, medan andra sätter upp dem på fasaden eller på ställningar. Man kan spara mycket pengar på att ha ett eget solkraftverk, och man sparar även natur och miljö. Detta är egentligen den främsta anledningen för många som väljer att producera egen el.

MA323-solenergiI de flesta delarna av landet finns det tillräckligt med soltimmar för att ha ett eget solkraftverk. På vintern blir det naturligtvis mycket mindre, speciellt om det snöar. Men under det ljusa sommarhalvåret har man ofta ett överflöd av el. Staten vill uppmuntra denna trend och ger därför stöd till solceller. Vem som helst kan ansöka om bidrag, både privatpersoner, företag och offentliga organisationer.

Att sätta upp ett eget solkraftverk kostar ganska mycket. Genom att ansöka om stöd för solceller kan man reducera denna kostnad med upp till 35 procent. Max belopp som man kan få är 1.2 miljoner kronor. För solvärmehybridsystem gäller lite andra regler. Man får alltså väga alla fördelar mot nackdelarna. Trots det stöd för solceller som man kan få blir det dyrt. Men att producera ren el är för många en hjärtesak.

I längden kan man tjäna bra på det, solenergi kräver mycket lite underhåll. Man beräknar att solceller håller i minst 25 år, så om man slår ut alla kostnaderna får man en bättre bild. Vissa mindre delar kan behöva bytas ut, men den större och dyrare konstruktionen håller länge. Det viktiga är att sätta upp allt på rätt sätt, och med bra material, redan från början. Staten försöker regulera importen av solceller för att hålla standarden uppe.

Om man inte får statligt stöd för sina solceller kan man använda sig av ROT-avdrag i deklarationen. Naturligtvis är detta mycket mindre än de bidrag staten ger, men man kan i alla fall täcka en del av kostnaden. Det statliga bidraget är begränsat, när pengarna tar slut betalar man inte ut mer. Under perioden 2013-2016 har man avsatt 210 miljoner kronor. Detta är en rejäl summa som kan hjälpa många att komma igång med solenergi.

Vanligtvis behöver man inte byggnadslov för att komma igång med sin solenergi. Det viktiga är hur man sätter upp solpanerna och var. Genom att sätta dem parallellt med taket, brukar det gå bra på vanliga en- och två bostadshus. Om man förändra husets utseende genom att sätta dem på något annat sätt, behöver man tillstånd.

Leave a Reply