Home » Ansvar att ta hand om barnen i Lund

Ansvar att ta hand om barnen i Lund

  • by

Det spelar ingen roll vilken situation det gäller. Barn ska alltid ha prioritet. Deras välbefinnande är extra viktigt, för de är beroende av de vuxna. De klarar sig inte på egen hand, hur kaxiga de än verkar vara. Speciellt viktigt är det att ta ansvar för barnen när de lever i svåra förhållanden. Det är inte alla som har en familj som bryr sig. Eller vuxna i deras omgivning som klarar av att tänka på de små. 

Därför har skolor och fritidsverksamheter en ganska stor roll att spela. De kan se när något inte verkar vara som det ska. Ett tecken kan vara ökad frånvaro, smutsiga kläder eller något annat som skulle kunna vara ett tecken på att något inte är helt rätt. Naturligtvis kan det finnas helt normala förklaringar så alla involverade måste vara försiktiga och taktfulla. Men ett barn ska aldrig ignoreras eller lämnas åt sig självt.  

Ta hand om både dig själv och barnen

Det är inte alltid så lätt att hinna med allting. Vare sig du har barn eller inte så kan vardagen kännas som ett enda långt maratonlopp. Den enda tid du har för dig själv är helgerna, och då gäller det att kompensera. Städning av huset eller andra viktiga saker tar inte allt för stor tid utan det finns ofta tid att gå ut och ha det lite roligt. Då gäller det att tänka på dig själv, speciellt när det är dags att åka hem. Ta en taxi i Lund när du är ute och festar.

Det finns ingen som helst anledning att ta en risk med bilkörning när du festat. Med en taxi kommer du hem tryggt och säkert. Även när du ska köra barnen kan det vara läge med en taxi ibland. Om du inte har bil så kan det vara skönt att slippa ta bussen hem efter en fotbollsmatch. Eller så kanske hela familjen vill gå på bio inne i stan och inte gärna tänka på parkeringen. Ett ordentligt taxi bolag i Uppsala. 

Nu för tiden har det blivit både lättare och billigare att ta taxi. Allt fler har insett att det inte bara är för de rika eller lata. Istället är det faktiskt praktiskt och något som du kan tjäna både tid och pengar på. I många av de större städerna kostar det pengar att åka in. Du måste sedan betala skjortan för en parkering som ändå ligger långt ifrån din destination. Hur mycket enklare är det då inte att bli körd ända fram till porten?

Barn som mår bra

Det finns vissa grundläggande rättigheter som alla barn har. De måste kanske inte åka taxi till skolan, även om det förekommer. Men de har rätt till mer än bara materiella fördelar. Ett barn har behov av omsorg och kärlek, de utvecklas inte om dessa ingredienser fattas. Aftonbladet skriver om barns välbefinnande i Lund. Tyvärr blir det missar ibland, men man får hoppas att de är få. I det här fallet var det faktiskt föräldrarna som tog initiativet att anmäla skolan. Det var alltså inte de som felat, utan skolan hade inte varit uppmärksamma nog på elevens situation. 

Även vuxna är bara människor, men skillnaden är att lärare och föräldrar har tagit på sig ansvaret för att barn ska må bra. Du är inte tvingad till att axla någon av rollerna, men om du accepterar så är det viktigt att barnet alltid kommer i första hand. Det är klart att för vissa föräldrar så är livet inte så lätt. De kanske måste jobba långa timmar eller har andra problem som gör att de inte kan vara så närvarande som de skulle önska. Men det är stor skillnad på att vara nyckelbarn och vara försummad. Det är inte ens i samma kategori.

Inte bara barn som hamnar mitt emellan

Det finns även andra grupper i samhället som det inte alltid fungerar så bra för. Trots att de är vuxna så kan de inte göra precis som de vill. I alla fall inte var som helst och med vem som helst. Inte alla kyrkor i Uppsala vill viga vem som helst. Ett antal kyrkor har vägrat viga homosexuella, till exempel. Det är inte en rättighet som du kan kräva av alla kyrkorna. Du har rätt att gifta dig i Sverige, men var det ska ske är en annan femma. Men även här så börjar det lätta lite grand. Allt fler accepterar att folk gör sina egna val. De är vuxna och kan fatta sina egna beslut. 

Med barn är det helt annorlunda. De har många år på sig innan de måste klara sig själva. I alla fall helt och hållet. Många ungdomar klarar av att ta hand om sig själva på flera sätt och vis. Det innebär inte att föräldrarna är bristfälliga, utan helt enkelt att barnen äntligen har mognat. 

Leave a Reply